Σκόπια: Ευρωπαίοι διπλωμάτες βλέπουν σύντομα υπηρεσιακή κυβέρνηση






Απρίλιος 4, 2015.

Η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία των Σκοπίων διέρχεται από μια  δραματική περίοδο και η κατάσταση μπορεί να εκραγεί με πολύ σοβαρό τρόπο.


Αυτή είναι η εκτίμηση αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τα Σκόπια, όπως επισημαίνει  εφημερίδα EurActiv.

Στο δημοσίευμα κατηγορείται άμεσα  η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι που οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή και προειδοποιεί την κυβέρνηση να κατανοήσει την σοβαρότητα της κατάστασης στη χώρα.

Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες  εκφράζουν την απαισιοδοξία τους για κάποια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

«Τα κόμματα είναι απίθανο να έρθουν σε οποιαδήποτε διάλογο. Οι διαφορές είναι πολύ βαθιές, η δυσπιστία απίστευτη και η εχθρότητα μεταξύ τους, πολύ ισχυρή, συγχρόνως υπάρχουν όλα τα είδη των απειλών εκατέρωθεν».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά  τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου αντιπροσωπείες από το VMRO-DPMNE  και του SDSM συναντήθηκαν με πρωτοβουλία  ευρωβουλευτών Βάιγκλ, Κούκαν και Χόβιτ και η οποία έληξε χωρίς επιτυχία.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη είναι προφανές ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να εξετάσουν συγκεκριμένες ενέργειες για την προώθηση της κατάστασης.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι υψηλά ιστάμενοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα προσπαθήσουν να πιέσουν τον Νίκολα Γκρούεφσκι να δεχθεί  μια μονοετή υπηρεσιακή κυβέρνηση ώστε να διεξαχθούν  δίκαιες εκλογές. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να διορισθεί ειδικός επίτροπος στη χώρα, έως ότου σχηματισθεί μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Οι προτάσεις αυτές θα παρουσιασθούν κατά τη διάρκεια του επόμενου γύρου των συνομιλιών με τις διαπραγματευτικές ομάδες του VMRO-DPMNE και SDSM που θα πραγματοποιηθεί μετά τις διακοπές του Πάσχα ή θα πρέπει να ζητηθούν  άμεσα από τον Γκρούεφσκι, όπως σημειώνει το «24vesti».

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr