Τουρκία: Διαμαρτυρία στη Μερσίνα για το νέο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας






Απρίλιος 14, 2015.

Στην επαρχία της Μερσίνας άρχισε σήμερα τελετή για τα εγκαίνια  του νέου εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας και το έργο της υδροδότησης του πυρηνικού σταθμού «Ακούγιου».


Πάνω από χίλιοι διαδηλωτές, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων,  συγκεντρώθηκαν στην περιοχή που θα γίνει  ο πυρηνικός σταθμός διαμαρτυρόμενοι με μικρά  και μεγάλα πλακάτ για την κατασκευή του.

Στο σημείο υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη, η οποία με κανόνια νερού προσπάθησε να διαλύσει τους διαμαρτυρόμενους που φώναζαν συνθήματα για «όχι άλλη Φουκουσίμα», «όχι άλλο Τσερνομπίλ».

Προηγουμένως, μια σειρά από πολιτικά κόμματα εξέφρασαν  την αντίθεσή τους για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα κοστίσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Νωρίτερα, είχα αναφερθεί  ότι η τουρκική εταιρεία «Cengiz İnşaat» κέρδισε το διαγωνισμό για την κατασκευή των υδραυλικών έργων του πυρηνικού σταθμού προσφέροντας την τιμή των 394 εκατομμυρίων δολαρίων.


Ο υπουργός ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ στην ομιλία του τόνισε ότι η δημιουργία εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας θα βελτιώσει  το εθνικό εισόδημα σε όλους τους κατοίκους και επεσήμανε ότι εάν το έργο αυτό είχε γίνει πριν από δέκα χρόνια «θα γλυτώναμε 14 δισεκατομμύρια που δώσαμε για αγορά φυσικού αερίου».





--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr