Τουρκία: Κινηματογραφιστές μποϋκοτάρουν το φεστιβάλ στην Κωνσταντινούπολη




Απαγορεύθηκε από τις τουρκικές αρχές η προβολή της ταινίας «Bakur» που δείχνει τη ζωή των Κούρδων ανταρτών



Απρίλιος 14, 2015.

Περισσότεροι από 100 Τούρκοι σκηνοθέτες, συμπεριλαμβανομένου του Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν (Nuri Bilge Ceylan), (φωτό κάτω), νικητή  του Χρυσού Φοίνικα στις Κάννες το 2014, εξέφρασαν τη βούληση τους να μποϋκοτάρουν το φεστιβάλ στην Κωνσταντινούπολη κατά της λογοκρισίας, για ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τους 


Κούρδους αντάρτες, η προβολή του οποίου απαγορεύθηκε από τις τουρκικές αρχές.


Το ντοκιμαντέρ που φέρει τον τίτλο «Bakur» (Βόρεια) ήταν προγραμματισμένο να παιχθεί χθες το απόγευμα.

Ο προγραμματισμός ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή από τους διοργανωτές του φεστιβάλ, το οποίο άρχισε στις 4 του μήνα και θα κρατήσει μέχρι τις 19 Απριλίου.

Ως λόγος της ακύρωσης ήταν επιστολή από τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με την οποία η ταινία δεν είχε την απαραίτητη άδεια προβολής.

Πάνω από εκατό κινηματογραφιστές, υπέγραψαν ανοικτή επιστολή με την οποία καταδικάζουν  την καταπίεση και τη λογοκρισία που ασκείται από την τουρκική κυβέρνηση στην έκφραση της τέχνης.

«Εμείς οι κινηματογραφιστές, αντιτασσόμαστε στη χρήση της νομοθεσίας ως μέσο λογοκρισίας», σημειώνεται  στην επιστολή τους καταδικάζοντας την απαγόρευση.

Από το φεστιβάλ 23 σκηνοθέτες απέσυραν τις ταινίες τους σε ένδειξη αλληλεγγύης.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr