Η Τουρκία ενδιαφέρεται για αγορά ρωσικών πυραύλων




Μάιος 8, 2015.

Ρώσος αξιωματούχος της εταιρείας εξαγωγής όπλων, της  «Rosoboronexport», ανακοίνωσε ότι έχουν υπογραφεί αρκετές συμφωνίες με τους Τούρκους ομολόγους τους, και ότι ακόμη διερευνάται η αγορά του ρωσικού Antey-2500 αμυντικό σύστημα αντιβαλλιστικών πυραύλων.


Ο Ανατόλι Αξιόνοφ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της «Rosoboronexport», που ήταν στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας (IDEF 2015) στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι έχει εξασφαλίσει αρκετές συμφωνίες με τους Τούρκους συναδέλφους του κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Ο Αξιόνοφ δεν έδωσε λεπτομερείς  πληροφορίες για τις συμφωνίες, αλλά τόνισε ότι αυτές αναφέρονται σε συνεργασία  των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της «Rosoboronexport», Σεργκέι Γκορεσλάφσκι, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι η Τουρκία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το αντιβαλλιστικό πυραυλικό σύστημα S-300VM "Antey-2500".

Ο Γκορεσλάφσκι ανέφερε ότι τέτοιο ενδιαφέρον έδειξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, όταν επισκέφθηκε το περίπτερο στην IDEF 2015 για να λάβει πληροφορίες σχετικά με το σύστημα S-300VM καθώς και άλλα ρωσικά όπλα.

Η Τουρκία, ένα παλιό μέλος του ΝΑΤΟ, έχει προκαλέσει σημαντική διαμάχη με τις ΗΠΑ και τους υπόλοιπους του ΝΑΤΟ, για το ενδιαφέρον της στην αγορά αμυντικών συστημάτων από χώρες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Η επιμονή της Τουρκίας για την αγορά ενός συστήματος πυραυλικής άμυνας 3,4 δις δολαρίων από την Κίνα, παρά τις αμέτρητες αντιρρήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για την ασφάλεια και τη συμβατότητα των όπλων, έχουν δημιουργήσει τεταμένες σχέσεις.
Αξιόπιστες πηγές, σημειώνουν ότι πάλι το ΝΑΤΟ θα δυσαρεστηθεί με οποιαδήποτε αμυντική αγορά από τη Ρωσία.




--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr