Ποροσένκο: Επτά χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία






Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν (α) με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, στο Κίεβο

Μάιος 8, 2015.

Σχεδόν 7.000 άμαχοι σκοτώθηκαν στον πόλεμο μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ρωσόφωνων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία από τον Απρίλιο του 2014.


Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν στο Κίεβο και μίλησε στο κοινοβούλιο της χώρας.

Στο νομοθετικό σώμα της Ουκρανίας, ο Ποροσένκο ανέφερε ότι πάνω από 1.000 άτομα αγνοούνται.

Ο ΟΗΕ ωστόσο, σημειώνει ότι  αγνοούνται περίπου 6.100 άτομα.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, πρόσθεσε ότι  1.657 στρατιώτες σκοτώθηκαν πολεμώντας στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Στην αναφορά του δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τη Ρωσία για επιθετικότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρωσική επέμβαση στον πόλεμο οδήγησε την Ουκρανία να αναζητήσει βοήθεια από τη Δύση.

Ο Ποροσένκο επεσήμανε ότι η ρωσική απειλή είναι μακροπρόθεσμη και λαμβάνοντας υπόψη τη στάση και την επιθετική πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας που αποτελούν σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια,  η ουκρανική στρατηγική έχει ως στόχο να επιτευχθεί πλήρης συμμόρφωση των τομέων της ασφάλειας και άμυνας της χώρας με εκείνους του ΝΑΤΟ.

Οι διεθνείς παρατηρητές που παρακολουθούν την τήρηση της εκεχειρίας, δήλωσαν ότι οι δύο πλευρές παραβιάζουν τις συμφωνίες της ειρήνης με την ανάπτυξη βαρέως πυροβολικού στην πρώτη γραμμή.

Σύμφωνα με τον Ποροσένκο η ειρηνευτική συμφωνία παραμένει η μόνη επιλογή για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ανατολική Ουκρανία.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr