Τουρκία: Συγκρούσεις στο Ντιγιαρμπακίρ μεταξύ Κούρδων- 4 νεκροί




Ιούνιος 9, 2015.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, την Τρίτη, στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία, Ντιγιαρμπακίρ, σε βίαια σύγκρουση μεταξύ δύο κουρδικών ομάδων, η μία που υποστηρίζει τους Ισλαμιστές και η άλλη υποστηρίζει το φιλοκουρδικό  «Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών»- HDP.


Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι ο Aytaç Baran, επικεφαλής της ομάδας «Yeni İhya Der» πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε καθώς έβγαινε από το γραφείο του στο Ντιγιαρμπακίρ.

Οι συμπρόεδροι του HDP, ο Selahattin Demirtaş και η  Figen Yüksekdağ, εξέδωσαν γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρουν τα συλλυπητήριά τους προς την οικογένεια του Baran, ενώ απαίτησαν από τις αρχές να οδηγήσουν τους δράστες στη δικαιοσύνη.

«Εμείς δεν θα επιτρέψουμε σε τυχόν σπόρους της διαφωνίας να εμφυτεύσουν διχόνοια στους λαούς μας», γράφει η δήλωση.

Τρία ακόμη άτομα έχασαν τη ζωή τους σε σύγκρουση που ακολούθησε, σύμφωνα με τις πηγές ασφαλείας.

Το «Yeni İhya Der» πρόσκειται στο ισλαμιστικό πολιτικό κόμμα «Hüda Par», το οποίο αντλούσε υποστήριξη από συμπαθούντες της ‘Χεζμπολάχ’ της μαχητικής ομάδας που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή τη δεκαετία του 1990.

-=-

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr