Ισραηλινή υπουργός προτείνει επίσημη συμμαχία με τους Κούρδους




Ιούνιος 9, 2015,
Τελ Αβίβ.

Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Άιλετ Σάκεντ, πιστεύει ότι το Ισραήλ, πρέπει να κινηθεί κοντά στον κουρδικό λαό σε επίσημο επίπεδο.

Αυτό είπε η Σάκεντ την Τρίτη, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο στην πόλη Χερζλίγια της χώρας αυτής.


 Το συνέδριο είχε την ονομασία «Το Ισραηλινό Δίκαιο και η Δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με την Ισραηλινή υπουργό, η Μέση Ανατολή δημιουργήθηκε από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις βάσει της συμφωνίας Sykes-Picot, πριν από έναν αιώνα, τώρα είναι διχασμένη και το Ιράν εξακολουθεί να απειλεί τις χώρες της περιοχής, ενώ το Ισραήλ έχει πολλές ευκαιρίες να δημιουργήσει μια συμμαχία με τις μετριοπαθείς αραβικές χώρες.

Μια τέτοια ένωση, κατά τη γνώμη του, θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων στην κατεύθυνση του Ισραήλ και να το καταστήσει «ενεργό και κυρίαρχο παίκτη».

Μεταξύ αυτών των πιθανών συμμαχιών, Η Σάκεντ βλέπει ως «μεγάλη ευκαιρία που βρίσκεται μπροστά μας, που θα μπορούσε να προέλθει από την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ του κουρδικού έθνους και του εβραϊκού λαού και θα ήθελα να έρθουμε σε κοντινή επαφή», είπε.

Πρόσθεσε, «ο εβραϊκός και ο κουρδικός λαός, έχουν μια παρόμοια ιστορία,  αμοιβαίο σεβασμό και αμοιβαίο συμφέρον, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης του ‘ισλαμικού κράτους’ στη Συρία και το Ιράκ.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr