Τουρκία: Εισαγγελέας προτείνει φυλάκιση 52 έτη σε δημοσιογράφο





Ιούνιος 4, 2015.
Εισαγγελέας στην Κωνσταντινούπολη ζήτησε 52 χρόνια στη φυλακή  για τον Mehmet Baransuδημοσιογράφο, για γνωστοποίηση ‘κρατικών μυστικών'.


Πρόκειται για διαβαθμισμένα έγγραφα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (MGK) που είχε υπογράψει ο Τούρκος πρόεδρος, ο πρωθυπουργός, υπουργοί και ανώτεροι διοικητές, που αναφέρονταν σε ένα σχέδιο  της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κοινωνικών κινημάτων στην Τουρκία.

Η εισαγγελία είχε ξεκινήσει έρευνα πέρυσι κατά του Baransu, ο οποίος δέχθηκε αυστηρή κριτική από κυβερνητικά στελέχη, αλλά υποστηρίχθηκε από το κοινό.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, αναφερόμενος στο δημοσίευμα που υπέγραφε ο Μπαρανσού και δημοσιεύθηκε στις 28 Νοεμβρίου του 2013 στην εφημερίδα Taraf,  δήλωσε ότι ήταν κρατικά μυστικά που αναφέρονταν στο 2004 και ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία του.

Η εφημερίδα Taraf, δημοσίευσε πολλά εμπιστευτικά έγγραφα που υποδείκνυαν ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT) είχαν το προφίλ ατόμων που συνδέονται με διάφορες θρησκευτικές και παραθρησκευτικές ομάδες, κυρίως για την Hizmet ( ή κίνηση Γκιουλέν) που έχει εμπνευσθεί από τον ισλαμιστή λόγιο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το κόμμα επιβεβαίωσε τη γνησιότητα των εγγράφων, αλλά υποστήριξε ότι δεν λήφθηκε κανένα μέτρο από αυτά που αναφέρονταν στα δημοσιευμένα έγγραφα.

 --
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr