Λιβύη: Σκοτώθηκε κορυφαίος ισλαμιστής εξτρεμιστής από αμερικανική επίθεση



Ιούνιος 15, 2015.
Κορυφαίος Ισλαμιστής εξτρεμιστής, ο οποίος καθοδήγησε τη θανατηφόρα επίθεση στο αλγερινό εργοστάσιο φυσικού αερίου πριν από δύο χρόνια, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στη Λιβύη, σύμφωνα με αξιωματούχους.
 
Πρόκειται για τον Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, γνωστός ως 'μονόφθαλμος',  ο οποίος σκοτώθηκε στην πόλη Αϊνταμπίγια της ανατολικής Λιβύης, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της Λιβύης.

Οι Αμερικανοί είχαν στοχοποιήσει τον Μπελμοχτάρ και η επίθεση ήταν επιτυχής, αλλά η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της εν  λόγω ενέργειας θα γίνει σταδιακά και με την εμφάνιση στοιχείων.
Η αμερικανική επίθεση δεν έγινε με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, όπως συνηθίζεται, αλλά με δύο F-15, που έδρασαν και απεχώρησαν άμεσα.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο Μοχτάρ Μπελμοχτάρ έχει αναφερθεί κατά το παρελθόν ότι έχει 'σκοτωθεί' πολλές φορές σε ανάλογες επιθέσεις, αλλά δεν  είχε ποτέ επιβεβαιωθεί.
Ο Μπελμοχτάρ γεννήθηκε στην Αλγερία  και ήταν πρώην ανώτερος στο βαθμό στην Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγκρεμπ, αλλά δημιούργησε τη δική του πολιτοφυλακή.
Έγινε γνωστός με την επίθεσή του στο εργοστάσιο φυσικού αερίου στην Amenas  της Αλγερίας το 2013, όταν περίπου  800 άνθρωποι πιάστηκαν όμηροι και 40 σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι ξένοι, συμπεριλαμβανομένων έξι Βρετανών και τριών Αμερικανών.
Οι ΗΠΑ είχαν εξαγγείλει κατηγορίες για τρομοκρατία εναντίον του και αξιωματούχοι πίστευαν ότι εξακολουθούσε να αποτελεί απειλή για τα δυτικά συμφέροντα.
Η κυβέρνηση της Λιβύης επιβεβαιώνει
Η κυβέρνηση της Λιβύης δήλωσε ότι η επίθεση ήρθε μετά από διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ. Ανακοίνωσε ότι  αυτή είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του «τρομοκράτη Μπελμοχτάρ».
Η Λιβύη έχει τεθεί σε χάος μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι την οποία επεδίωξαν δυτικές χώρες το 2011.
Το διεθνώς αναγνωρισμένο Κοινοβούλιο της  λειτουργεί στην εξορία στο λιμάνι Τομπρούκ στα ανατολικά της χώρας.
Ένα αντίπαλο Κοινοβούλιο που κυριαρχείται από Ισλαμιστές,  βρίσκεται περίπου  1000 χιλιόμετρα στο δυτικό μέρος της χώρας, στην Τρίπολη.
Επίσης, αντίπαλες παραστρατιωτικές ομάδες μάχονται για να καλύψουν το κενό εξουσίας με τους εξτρεμιστές του ισλαμικού κράτους και άλλους ισλαμιστές, στα ανατολικά.
Η κατάσταση στη χώρα της βόρειας Αφρικής κρίνεται σήμερα ως χαώδης.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ