Αλέξης Τσίπρας: Οι Γερμανοί φορολογούμενοι γιατί δεν πληρώνουν τους Έλληνες



http://www.echedoros-a.gr

Ιούνιος 18, 2015.
Μύθος (μεγάλο ψέμα),  είναι ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι πληρώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις των Ελλήνων. Και σε αυτό, ακόμη, δεν λένε την αλήθεια.
Ανειλικρινείς οι διαπραγματευτές

Αυτό ανέφερε σε άρθρο του,  ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel», όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της,  η πρεσβεία της Ελλάδας στη Σόφια, γράφει βουλγαρικό πρακτορείο.

«Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έγινε κάποια πιθανή αντιπαράθεση επιχειρημάτων,  και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει ειλικρίνεια και καλή θέληση μεταξύ των διαπραγματευτών. Σε αντίθετη περίπτωση, ο διάλογος θα βοηθούσε  να φθάσουμε στην αλήθεια και να εντοπίσουμε  τις μεθόδους που οδηγούν σε αυτήν, όπως είπε ο Γερμανός φιλόσοφος, Σοπενχάουερ, στο βιβλίο του «Η τέχνη να έχεις πάντα δίκιο».

Η κατάρριψη του Μύθου

Εν ολίγοις, το άρθρο που φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα  έχει ως στόχο να καταρρίψει το μύθο που είναι διαδεδομένος στους Γερμανούς φορολογούμενους.

«Κάποιος, που τους λέει, ότι θα πληρώσουν αυτοί τους μισθούς και τις συντάξεις των Ελλήνων, δεν τους λέει την αλήθεια.

Δεν αρνούμαι ότι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έχει πρόβλημα, αλλά θέλω να επισημάνω, που ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα και πως πρέπει να αντιμετωπισθεί.
Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν πολλά κύματα απολύσεων, αλλά αυτά δεν έφεραν τίποτε, αντίθετα, επιδείνωσαν την ύφεση  και εμβάθυναν το πρόβλημα», είπε ο Τσίπρας.

Το ψέμα

Συγκεκριμένα  το πιο εντυπωσιακό είναι ότι λένε ότι το 75% των πρωτογενών δαπανών πηγαίνει στην πληρωμή των μισθών και των συντάξεων.

Στην πραγματικότητα, μόνο το 30% από αυτά αφορούν τις συντάξεις και τους μισθούς και η ομαδοποίησή τους στις παροχές συντάξεων αποτελεί ένα σοβαρό μεθοδολογικό σφάλμα, εξήγησε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Η σύγκριση με τη Γερμανία, είναι μάλλον παραπλανητική, διότι σύμφωνα με τα ετήσια δεδομένα της Αgeing Reports (2009, 2015), το κόστος των συντάξεων στην Ελλάδα είναι στο 11,7% του ΑΕΠ (πολύ υψηλότερο από το 10,4% στη Γερμανία).

 Έφθασε στο 16,2% το 2013 (ενώ το ποσοστό, στη Γερμανία, αυτό παρέμεινε αμετάβλητο).

Τι προκάλεσε αυτήν την αύξηση;

Η αύξηση των συνταξιούχων ή η αύξηση των συντάξεων;
Όχι, ο αριθμός των συνταξιούχων δεν έχει, ουσιαστικά, αλλάξει και το ποσό των συντάξεων έχει μειωθεί δραματικά, ως αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται.

Τα στοιχειώδη μαθηματικά

Στοιχειώδη μαθηματικά είναι αρκετά για να καταλάβουμε ότι η αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) οφείλεται, κυρίως, στη μείωση του ΑΕΠ (που είναι ο αριθμητής του κλάσματος) και όχι από την αύξηση της κατανάλωσης (που είναι ο παρανομαστής).

Με άλλα λόγια το ΑΕΠ στην Ελλάδα, μειώθηκε ταχύτερα από ό, τι οι συντάξεις, σημειώνει ο Τσίπρας στο άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα, προς ενημέρωση των Γερμανών πολιτών.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ