Ευρωπαίοι Εμπειρογνώμονες για Σκόπια: Σοβαρή διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας



http://www.echedoros-a.gr

Ιούνιος 18, 2015.
Σοβαρές  είναι παραβιάσεις των θεσμών και ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων, όσον αφορά τη διαφθορά στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων. 
 
Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα της έκθεσης που εκπονήθηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων που προσλήφθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  για να διερευνήσουν τις συνθήκες που περιγράφονται στις δημοσιεύσεις των ηχογραφημένων συνομιλιών, από τον ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με τη Νόβα, η έκθεση ολοκληρώθηκε σήμερα και  οι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι είναι καταιγιστική όσον αφορά την Υπηρεσία Ασφαλείας (УБК), το Δικαστικό Σώμα, τη Δημόσια Διοίκηση, τις εκλογικές διαδικασίες και την κατάσταση των ΜΜΕ στα Σκόπια.

«Η Υπηρεσία Ασφαλείας φαίνεται ότι ενήργησε πέραν των αρμοδιοτήτων της- προς όφελος της κυβέρνησης, προκειμένου να ελέγξει υψηλόβαθμα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, εισαγγελείς, δικαστές και πολιτικούς αντιπάλους, που είχε ως επακόλουθο τη στέρηση της ανεξαρτησίας των δικαστών των λοιπών θεσμικών οργάνων», σημειώνει η έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι «μόνο η Διεύθυνση Ασφαλείας μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει τη δυνατότητα της υποκλοπής των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων,   βάσει του πεδίου και του εύρους αυτής της δραστηριότητας».
Η υπόθεση της δημοσιοποίησης των υποκλοπών αυτών, έκανε σαφείς τις παραβιάσεις, από την κυβέρνηση, των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, στην ελευθερία συμμετοχής στο δημόσιο βίο,  στην εκλογική διαδικασία, στην ισότιμη πρόσβαση στα δημόσια αγαθά,  του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και του δικαιώματος ύπαρξης ενός ανεξάρτητου και αμερόληπτου δικαστικού συστήματος και πρόσβασης σε αυτό.
Επιβεβαιώνεται ή άμεση συμμετοχή της κυβέρνησης και των υψηλόβαθμων κομματικών στελεχών σε παράνομες δραστηριότητες, όπως η εκλογική νοθεία, η διαφθορά, η κατάχρηση εξουσίας, η σύγκρουση συμφερόντων, οι εκβιασμοί,  σοβαρές παραβιάσεις στις δημόσιες συμβάσεις και στον νεποτισμό.

Τα βασικά πρότυπα ενός δημοκρατικού κράτους δεν έχουν ακόμη  εκπληρωθεί, συμπεραίνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 Για την εκπόνηση της έκθεσης οι ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες εργάσθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ