Σκόπια: Η διαμάχη για το όνομα βαρύνει τη μεταβατική κυβέρνηση;





Η επίσκεψη του Φατμίρ Μπεσίμι στην Αθήνα

Ιούνιος 4, 2015.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Φατμίρ Μπεσίμι, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως γράφει το ‘24vesti’ οι συζητήσεις έγιναν σε ευχάριστη ατμόσφαιρα.


Μετά τη συνάντηση το μεσημέρι ο Κοτζιάς και ο Μπεσίμι εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα συνεχισθούν στα τέλη Ιουνίου, όταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, όπως έχει προγραμματισθεί, θα επισκεφθεί τα Σκόπια.

Ο Κοτζιάς ανακοίνωσε τη δημοσίευση του καταλόγου των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ελπίζει ότι τα μέτρα θα παρουσιασθούν, αφού οι δύο πλευρές παρέχουν πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με το «ποιος θέλει τι, ακριβώς».

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων, είπε ότι με τον Κοτζιά συμφώνησαν ότι δίνεται μια ευκαιρία για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου στην Ελλάδα



Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε: 

«Με τον κ. Μπεσίμι συζητήσαμε για τα όνειρά μας και τις ελπίδες μας για τα Βαλκάνια και ιδιαίτερα για τα Δυτικά Βαλκάνια. Το πώς θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε ακόμη καλύτερα και να δώσουμε ακόμη περισσότερη ασφάλεια στην περιοχή μας.
Σχολιάσαμε τις συζητήσεις που έχουν γίνει και θα γίνουν γύρω από το ζήτημα της ονοματολογίας.

Μιλήσαμε, επίσης, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Θα ήθελα να πω ότι τις επόμενες μέρες ο Πολιτικός μας Διευθυντής θα βρεθεί στα Σκόπια για να κουβεντιάσει για αυτά.

Και θα βρεθώ κι εγώ εντός του μήνα - στα τέλη του μήνα, σε μια περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια - και στα Σκόπια, όπου σίγουρα θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις που ξεκινήσαμε σήμερα.

Για μένα ήταν ευτυχές το γεγονός ότι είχαμε μαζί μας - και θα έχουμε ακόμη - τον Fatmir Besimi, έναν νέο πολιτικό που συνδέει πολλές όψεις των εξελίξεων στα Βαλκάνια, ως ηγέτη της αλβανικής κοινότητας στη γείτονα χώρα. Και τον ευχαριστώ πάρα πολύ για τη ζεστή και ανοιχτή συζήτηση που είχαμε, με ειλικρίνεια και με τρόπο που δημιουργεί ελπίδες δημιουργίας καλής βάσης για το μέλλον των σχέσεων των δυο γειτονικών κρατών».
Ο Φατμίρ Μπεσίμι στην κοινή συνέντευξη Τύπου:

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Θέλω, καταρχάς, να σας ευχαριστήσω ειλικρινά και εγκάρδια για την πολύ θερμή υποδοχή και για την ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ φίλων.

Είναι μια πρώτη συνάντηση - και θα εκπλαγείτε που αναφέρομαι σε φίλους - αλλά οι γείτονες μόνο καλοί φίλοι μπορεί να είναι. Κάναμε μια ειλικρινή συζήτηση για το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων, που αφορά το κοινό μας μέλλον για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ευημερία και τις αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, της ελευθερίας της κυκλοφορίας και του λόγου. Θα πρέπει να πω με χαρά ότι στη συνάντηση αυτή συζητήσαμε για το όραμα αυτό, αλλά όχι μόνο για το όραμα, συζητήσαμε για τον τρόπο με τον οποίο το όραμα αυτό θα υλοποιηθεί.

Επίσης, με μεγάλη χαρά διαπίστωσα ότι είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για τα θέματα που εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά μεταξύ μας. Συμφωνήσαμε ότι για τα θέματα αυτά υπάρχει δυνατότητα λύσης. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε συνεργασία, σχέσεις καλής γειτονίας και συνύπαρξης στο μέλλον στην ίδια οικογένεια, στην ευρωατλαντική κοινότητα.

Είχα, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσω την πρόταση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και το θέμα της λύσης για το ζήτημα του ονόματος. Οι ιδέες αυτές είναι ευπρόσδεκτες, όπως και η πρωτοβουλία σας να επισκεφτείτε τη χώρα μας και τις άλλες χώρες της περιοχής. Πώς μπορούμε να φανταστούμε ότι θα λυθούν τα ανοιχτά θέματα χωρίς συζητήσεις; Γι’ αυτό εκτιμώ ιδιαίτερα, αγαπητέ συνάδελφε, και, εάν μου επιτρέπετε, στο πνεύμα της σημερινής μας επαφής, αγαπητέ μου φίλε, την πρωτοβουλία σας και ελπίζω ότι θα βρείτε στα Σκόπια την ίδια θερμή υποδοχή.


Θα ήθελα να σας πω ότι σήμερα συζητήσαμε το θέμα της διεύρυνσης της Ευρώπης προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Είναι κάτι που πιστεύουμε ότι θα προσφέρει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή με βάση την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003. Και τα Συμπεράσματα των Υπουργών στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας το επιβεβαιώνουν. Όπως επίσης και αυτό που μόλις άκουσα από τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι υπάρχει δυνατότητα να ακολουθήσουμε το ευρωατλαντικό μονοπάτι, τόσο η χώρα μου όσο και η περιοχή μας.

Για μια ακόμη φορά θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την ευκαιρία αυτή που μου δώσατε και, επίσης, μιλώντας με συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν τη διμερή μας συνεργασία, για την, μέχρι τώρα, εξαιρετική δουλειά για τη διαμεθοριακή συνεργασία. Έχει χρησιμοποιηθεί το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ από το 2013 έως 2015 στον τομέα της επιχειρηματικότητας και έχουμε και ένα νέο πρόγραμμα, το IPA 2014-2020, όπου θα δοθούν περισσότερα κονδύλια για τη συνεργασία αυτή».

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr