Η σιωπηλή παραίτηση του Γκρούεφσκι







Πρόωρες εκλογές στην πΓΔΜ: Νίκη για ποιον;

Γράφει  από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)

Ιούνιος 3, 2015.

Οι δύο πρωταγωνιστές του πολιτικού φάσματος της Σλαβικής Πολιτικής  στην πΓΔΜ, διίστανται σχετικά  με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της Τρίτης, στις οποίες  με τη μεσολάβηση πολλών ξένων διπλωματών, επιταχύνθηκε συμφωνία για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες προγραμματίστηκαν για τον Απρίλιο του 2016.



Η ιντελιγκέντσια της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης- SDSM,  τονίζει  ότι η συμφωνία αυτή δεν πρέπει να θεωρείται επιτυχία,  χωρίς συμφωνία για μια μεταβατική τεχνοκρατική κυβέρνηση.


Υπογραμμίζουν το γεγονός ότι οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία που θα οργανωθεί από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού  Νίκολα Γκρούεφσκι, θα είναι παράνομη, λόγω της εμφανούς επιρροής του καθεστώτος του VMRO-DPMNE  και στα μέσα ενημέρωσης και στον τομέα της πολύ μεγάλης δημόσιας διοίκησης, η οποία είναι στελεχωμένοι, κυρίως από πιστούς «κομματικούς στρατιώτες».


Ο Μπράνκο Γκερόσκι,  ένας από τους κύριους δημοσιογράφους και συντάκτες της αριστεράς, δήλωσε στην ειδησεογραφική πύλη «PlusInfo»,  ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες, «δεν είναι νίκη σε όλα», εάν δεν συνοδεύεται από συμφωνία για μια μεταβατική κυβέρνηση,  χωρίς τον Γκρούεφσκι.

Τα μέρη στην χθεσινή διαπραγμάτευση, τα πολιτικά κόμματα VMRO-DPMNE, SDSM, DUI και DPA υποχρεώθηκαν να κρατήσουν μυστικό το περιεχόμενο των συνομιλιών μέχρι την επόμενη συνάντηση,  που έχει προγραμματισθεί για τις 10 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Το βίντεο περικλείει μια σύντομη παρουσίαση των απόψεων των βετεράνων πολιτικών και διπλωματών της πΓΔΜ, του ακροδεξιού Ρίστο Νικόφσκι από το  VMRO-DPMNE,  και του σοσιαλδημοκράτη, Νάνο Ρούτζιν από το SDSM, που ελήφθη την Τετάρτη στις 17:00 (18:00 ώρα Ελλάδας) από τις ειδήσεις του τηλεοπτικού καναλιού «Vesti 24».


Το βίντεο


Ρίστο Νικόφσκι, διπλωμάτης του VMRO- DPMNE:

 «Νομίζω ότι υπάρχει ήδη, δυσαρέσκεια σε μια από τις πλευρές, διότι δεν υπήρξε [συμφωνία για] τεχνική κυβέρνηση και  νομίζω ότι δεν θα υπάρξει τέτοιο πράγμα, διότι δεν υπάρχει καμία βάση για ακύρωση των τελευταίων εκλογών»

Αφηγητής:

« Παρά το γεγονός, μετά τον μαραθώνιο διάλογο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιόχανες Χαν δεν παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία, υπογραμμίστηκε,  ότι έχει δημιουργηθεί  το πλαίσιο για τα επόμενα βήματα».

Νάνο Ρούτζιν, υψηλόβαθμο στέλεχος του SDSM:

 « Ο Γκρούεφσκι δεν είναι σε θέση να δεχθεί ή να απορρίψει, αυτήν τη  στιγμή.  Βρίσκεται μόνο σε μια κατάσταση σιωπηλής παραίτησης, έτσι ώστε μεγαλύτερα περιστατικά να μην συμβούν στο κράτος».

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr