Η Ουγγαρία ανέστειλε τη συμφωνία του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες




Ιούνιος 24, 2015.
Η Ουγγαρία ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει τη συμφωνία του Δουβλίνου, που αναφέρεται στους πρόσφυγες, προκειμένου να «προστατεύσει τα ουγγρικά συμφέροντα».


«Το πλοίο είναι γεμάτο», δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ζόλταν Κόβατς προς την αυστριακή εφημερίδα «Die Presse» και υπενθύμισε ότι από την αρχή του έτους στην Ουγγαρία έγινε σημαντική εισροή προσφύγων.

Η Συμφωνία του Δουβλίνου,  προβλέπει ότι οι αιτήσεις ασύλου στην Ευρώπη πρέπει να εξετάζεται από την ευρωπαϊκή χώρα στην οποία αιτείται το άσυλο. Ο κανόνας αυτός έχει προκαλέσει διαμάχη μεταξύ της Γαλλίας και της Ιταλίας, και το Παρίσι πριν από λίγες ημέρες επέστρεψε 200 μετανάστες στην Ιταλία που είχαν έρθει στα γαλλικά σύνορα από το ιταλικό έδαφος.

Η διακοπή της σύμβασης του Δουβλίνου για την Ουγγαρία, σημαίνει ότι από σήμερα δεν θα δέχεται κανέναν πρόσφυγα που εισέρχεται  στο ουγγρικό έδαφος, ούτε να δέχεται επιστροφές προσφύγων που μέσω της Ουγγαρίας πηγαίνουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Σύμφωνα με τις ουγγρικές αρχές, ένα μεγάλο μέρος των 54 χιλιάδων προσφύγων στην Ουγγαρία έχουν έρθει από τη Σερβία. Συνήθως ο τελικός τους προορισμός είναι η Γερμανία καθώς προσπαθούν να διασχίσουν την Αυστρία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Η απόφαση της Ουγγαρίας, προκάλεσε τη σοβαρή κριτική της Αυστρίας «Αυτός που θέλει να κρατήσει μια Ευρώπη χωρίς σύνορα, θα πρέπει να σέβεται τους κανόνες της συμφωνίας του Σένγκεν. Και αυτό, βέβαια, προϋποθέτει σεβασμό στη συμφωνία του Δουβλίνου», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Η Ουγγαρία στις 17 Ιουνίου ανακοίνωσε ότι κατά μήκος των συνόρων με τη Σερβία, θα ανυψώσει φράχτη τεσσάρων μέτρων, προκειμένου να σταματήσει τους μετανάστες να εισέρχονται στη χώρα.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ