Καταιγιστική η έκθεση για την πΓΔΜ του Ρέινχαρντ Πριέμπε



Ο Reinhard Priebe, επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαφθορά στην πΓΔΜ

Γράφει  από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)


Ιούνιος 18, 2015.

Στην πΓΔΜ, υπάρχουν σοβαρά περιστατικά πολιτικής διαφθοράς,  σε διάφορα επίπεδα και σε διαφορετικούς τομείς. Οι βασικοί κανόνες μιας δημοκρατικής διακυβέρνησης δεν έχουν εκπληρωθεί ακόμη. Οι υποκλοπές των τηλεφωνιών συνομιλιών, που δημοσιεύθηκαν από το SDSM, είναι τέτοιας ποιότητας και αριθμού που είναι φανερό ότι έχουν  καταγραφεί από την υπηρεσία κρατικής ασφάλειας  και μιλούν ανοικτά για μια σοβαρή διαταραχή του κράτους δικαίου.


Με μια τέτοια σφοδρή κριτική στην πΓΔΜ, έρχεται η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επικεφαλής τον Ρέινχαρντ Πριέμπε (Reinhard Priebe) που στην έκθεσή του γίνεται μια πραγματική «ακτινογραφία» της κατάστασης που επικρατεί στα Σκόπια.

Επί εβδομάδες η ομάδα αυτή σάρωσε κυριολεκτικά όλους τους τομείς του ενδιαφέροντός της στην πΓΔΜ, προκειμένου να γνωρίσει την πραγματική κατάσταση στη χώρα.
Στην έκθεση του Πριέμπε αναφέρεται ότι η διαφθορά είναι το μεγάλο θέμα που αξίζει μια ειδική έκθεση.
«Στην πΓΔΜ υπάρχουν σοβαρά περιστατικά της πολιτικής διαφθοράς σε διάφορα επίπεδα και σε διαφορετικούς τομείς. Οι βασικοί κανόνες μιας δημοκρατικής διακυβέρνησης, ακόμη δεν έχουν εκπληρωθεί», σημειώνεται στην έκθεση.

Σε όλη την έκθεση, η αυθεντικότητα των στοιχείων που δημοσιοποίησε το SDSM δεν τίθεται σε αμφισβήτηση και η ομάδα Πριέμπε θεωρεί ότι πρόκειται για αυθεντικές ηχογραφήσεις.

Η έκθεση σημειώνει ότι οι ηχογραφήσεις αποκαλύπτουν μια τεράστια παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα του λόγου, της ιδιωτικής ζωής, των δημόσιων υπηρεσιών και δημόσιων αγαθών όπως ένα ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστικό σώμα.

«Η ανάλυση των δημοσιευμένων ηχογραφημένων τηλεφωνημάτων δείχνει από την ποιότητα, τον αριθμό και τον όγκο τους, ότι έγιναν από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας», αναφέρει η έκθεση και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μυστική αστυνομία λειτούργησε πέρα από τις έννομες εξουσίες της, προκειμένου να ελέγχει τους υψηλούς αξιωματούχους της δημόσιας διοίκησης, τους δικαστές και τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης, με επακόλουθη επέμβαση στην ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και των θεσμικών οργάνων.

«Υπάρχει ορατή συμμετοχή των κρατικών και κομματικών αξιωματούχων στην εκλογική νοθεία, διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας, τη σύγκρουση συμφερόντων, εκβιασμού, νεποτισμού, σοβαρών παραβιάσεων στις προμήθειες και ατμόσφαιρα καταπίεσης στο δικαστικό σώμα».

Η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνιστά ότι πρέπει να υπάρξει μια έρευνα σχετικά με τις παρατυπίες που αναφέρονται στις ‘βόμβες’ που δημοσιεύθηκαν από το SDSM, καθώς και εμπεριστατωμένη  αναμόρφωση  στην κυβέρνηση της χώρας.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ