Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέστη σε δείπνο των Ηνωμένων Εθνών λόγω παρουσίας του Αιγύπτιου προέδρου






Ιούνιος 3, 2015.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι δεν παρακολούθησε εκδήλωση σε δείπνο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το περασμένο Σεπτέμβριο, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει τον Αιγύπτιο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.


Κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής τηλεοπτικής συνέντευξης αργά την Τρίτη- τέσσερις ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές- ο Ερντογάν είπε ότι «δεν μπορεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με ανθρώπους σαν τον Σίσι», και συνέχισε «Μας κάλεσε σε δείπνο στο ίδιο  τραπέζι η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Δεν πήγα σε αυτό το δείπνο. Την επόμενη ημέρα έκανα το ίδιο, δεν πήγα».

Ο Ερντογάν εξήγησε ότι το έκανε αυτό, γιατί δεν ήθελε «να είναι στην ίδια εικόνα» με τον αλ Σίσι.

«Γιατί; Διότι αυτή η εικόνα αποτελεί μια μαύρη κηλίδα για μένα στην ιστορία που καταγράφεται. Μου είναι αδύνατο να καθίσω στο ίδιο τραπέζι με έναν πραξικοπηματία. Ο κόσμος γνωρίζει τη στάση μας σχετικά με το ζήτημα αυτό», είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν, επισκεπτόμενος διάφορες πόλεις της Τουρκίας, και έχοντας  υποστηρικτική  τακτική προς το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης υπό τον Αχμέτ Νταβούτογλου,   λέει στις δημόσιες ομιλίες του: «για εμένα ο Σίσι δεν είναι πρόεδρος της Αιγύπτου, πρόεδρος για εμένα είναι ο ηγέτης της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας», Μοχάμεντ Μόρσι που έχει εκλεγεί», σε μια προσπάθειά του να συσπειρώσει το φανατικό μουσουλμανικό στοιχείο υπέρ του Αχμέτ Νταβούτογλου.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr