Αλβανία: Παρατείνεται η έρευνα για πετρέλαιο σε ξηρά και θάλασσα




Ιούνιος 9, 2015.

Τίρανα.

Το υπουργείο Ενέργειας και Βιομηχανίας αποφάσισε την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή προσφορών για την ελεύθερη έρευνα σε γεωγραφικά τμήματα της χώρας από ιδιωτικές εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης.


Με μια πρόσφατη υπουργική απόφαση, ο υπουργός Ενέργειας,  Damian Gjinkuri, ακύρωσε τις δύο προηγούμενες δημόσιες προσφορές, παρατείνοντας τις προθεσμίες προς τις ιδιωτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, η νέα προθεσμία για την υποβολή προσφορών λήγει στις 15 Ιουλίου σε πέντε γεωγραφικά τμήματα στην ξηρά και σε δύο στη θάλασσα.

 Στη θάλασσα, είναι τα οικόπεδα Rodon  (Ρόδον) και το  «Joni 5» («Ιόνιο 5»), στα οποία οι προθεσμίες προσφορών δεν έχουν ημερομηνία τερματισμού,  είναι απ’ αόριστον.

Το υπουργείο Ενέργειας αναφερόμενο στην παράταση, κατά ένα μήνα της προθεσμίας, για τα πέντε οικόπεδα έρευνας που είναι ξηρά,  αυτή έγινε για να δώσει χρόνο στις μεγάλες εταιρείες, του διεθνούς στίβου, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους με άνεση και όσον αφορά τα θαλάσσια οικόπεδα, η προθεσμία παρατάθηκε για τη βελτίωση των σεισμικών δεδομένων.

Αμφισβήτηση από Ελλάδα  του οικοπέδου «Joni

Εν τω μεταξύ, ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας, μετά την ακύρωση  της συμφωνίας του 2009 από το Συνταγματικό Δικαστήριο, για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων.
Μέρος ενός από τα υπεράκτια οικόπεδα, το «Joni 5» που καθορίζεται  έτσι από την Αλβανία, συμπίπτει με τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους, κοντά στην Κέρκυρα.

Μέχρι τώρα οι έρευνες  ήταν υπό τη διοίκηση της «Albpetrol», αλλά με την μεταφορά της σε ιδιώτες, η κυβέρνηση λέει ότι οι νέες μονάδες θα υπόκεινται στον ανταγωνισμό σε μια ανοικτή διαδικασία προσφορών.

Η «σύγκρουση» της Αλβανίας και της Ελλάδας

Μόλις πριν μία εβδομάδα, η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard» έγραψε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας, δεν είναι οι καλύτερες.

Σύμφωνα με το άρθρο, αυτό οφείλεται στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την αναζήτηση πετρελαίου στο Ιόνιο Πέλαγος, για την οποία κατάσταση τα Τίρανα διαμαρτυρήθηκαν ισχυριζόμενα ότι η Ελλάδα διενεργεί έρευνες σε αλβανική περιοχή.

«Μετά από καταγγελίες προς την κυβέρνηση, η Ελλάδα σταμάτησε τις έρευνες για πετρέλαιο αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, η Ελλάδα μπορεί να προβεί σε αντίποινα κατά της Αλβανίας, χωρίς να δοθεί διέξοδος στην περίπτωση αυτή», γράφει η «Der Standard» και συνεχίζει:

«Η Ελλάδα, ενδεχομένως, θα μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η αυστριακή εφημερίδα γράφει, μεταξύ άλλων, ότι σημαντικά συμφέροντα  παίζονται σε αυτό το παιχνίδι, γιατί πρόκειται για τεράστια αποθέματα πετρελαίου.

Για το λόγο αυτό, κατά τη γνώμη της αυστριακής εφημερίδας,  η Αλβανία δεν έχει εντάσεις  μόνο με τη Σερβία, αλλά και στις σχέσεις της με την Ελλάδα.

Η «Der Standard» σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο δυσαρεστημένη από την αναζήτηση πετρελαίου  σε οικόπεδο που καθορίζεται ως ελληνικό, αλλά και από την επιλογή της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, να τοποθετήσει αντιπρόεδρο στην αλβανική Βουλή,  τον Shpëtim Idrizi- Σπετίμ Ιντρίζι, επικεφαλής του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων (PDIU), γράφει η αλβανική πηγή.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr