Ο ΟΑΣΕ επικρίνει τον Ερντογάν για παραβίαση της αμεροληψίας στις εκλογές






Ιούνιος 8, 2015.

Άγκυρα. Τουρκία.
 
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία  στην Ευρώπη, διατύπωσε τις παρατηρήσεις του, σχετικά με την παρακολούθηση των τουρκικών γενικών εκλογών  της 7ης Ιουνίου, σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα τη Δευτέρα, εν όψει της τελικής έκθεσης που πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο μήνες.


Ο λαός διψά για δημοκρατία


Η ειδικός συντονιστής του ΟΑΣΕ, Vilija Aleknaite Abramikiene, δήλωσε εντυπωσιασμένη καθώς έβλεπε  τους πολίτες να πηγαίνουν στις κάλπες, παρά τις πολυάριθμες τραγωδίες, συμπεριλαμβανομένης της έκρηξης της βόμβας στην επαρχία του Ντιγιαρμπακίρ, στη διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσης του ‘Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών’ (HDP), όπου σκοτώθηκαν τρεις και τραυματίστηκαν εκατοντάδες στις 5 Ιουνίου. Η συνεχής δέσμευση τους για συμμετοχή, καταδεικνύει τη επιθυμία τους για διεξαγωγής δημοκρατικών εκλογών.

Η Abramikiene αναφέρθηκε στην εικόνα ενός σοβαρά πληγωμένου  και δεμένου με γάζες να αναζητά ψηφοδέλτιο και είπε ότι ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή.

Ο Ερντογάν παραβίασε το Σύνταγμα


Οι παρατηρητές του Οργανισμού, επέκριναν τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την παραβίαση της αμεροληψίας της προεδρικής του θέσης, καθώς και τους περιορισμούς που επέβαλε στον Τύπο.

«Ακόμη και αν το Σύνταγμα τον υποχρεώνει να είναι μη κομματικός, παρακολούθησε μια σειρά δημόσιων εκδηλώσεων, στις οποίες  χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να κάνει εκστρατεία υπέρ του κυβερνώντος κόμματος και να επικρίνει τις προσωπικότητες της αντιπολίτευσης», υπογράμμισαν οι παρατηρητές.

Ο Ignacio Sanchez Amor, από τον ΟΑΣΕ κατηγόρησε για υπονόμευση των εκλογών από τον πρόεδρο της χώρας, Ερντογάν, και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει  η ελευθερία της έκφρασης στη χώρα.

Υπερβολικό το όριο 10 τοις εκατό

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Tiny Kox, είπε ότι «το όριο του 10 τοις εκατό, που πρέπει κάποιο κόμμα να αποκτήσει προκειμένου να εισέλθει στο τουρκικό Κοινοβούλιο, είναι υπερβολικό και πρέπει να μειωθεί σημαντικά, να αναθεωρηθεί», όπως είπε.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr