Τα τέσσερα 'ραγίσματα' στις σχέσεις μεταξύ του Έντι Ράμα και των Αμερικανών



http://www.echedoros-a.gr

Ιούνιος 17, 2015.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, είχε προβληθεί ως ένα νέο αστέρι στην πολιτική της χώρας, που θα επισκέπτονταν τον Λευκό Οίκο και θα είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον πιο ισχυρό άνθρωπο στον πλανήτη.


Ωστόσο, πολύ σύντομα τα πράγματα μεταξύ του Έντι Ράμα και των Αμερικανών άρχισαν να μην κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.

Αρχικά, το πρόβλημα ξεκίνησε με τα χημικά όπλα. Το αίτημα της απομάκρυνσης των χημικών όπλων από τη Συρία και μέρος τους να καταστραφεί στην Αλβανία, απορρίφθηκε από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, μετά την ισχυρή πίεση της κοινής γνώμης.

Αυτό πέρασε, αλλά υπάρχουν άλλα τρία ‘ραγίσματα’ στις σχέσεις με τους Αμερικανούς.
Το δεύτερο δημιουργήθηκε με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Οι Αμερικανοί απαίτησαν ότι η δομή αυτή δεν πρέπει να είναι εξαρτώμενη από την κυβέρνηση, προκειμένου να τη βοηθήσουν οργανωτικά. Το αίτημα σιωπηλά απερρίφθη.

Το τρίτο ράγισμα ήρθε με τις εθνικιστικές δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, για ένωση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο, παρά την αντίθετη θέση των Αμερικανών.
Το τελευταίο ράγισμα και, ίσως,  το πιο σοβαρό, παραμένει η αποποινικοποίηση των πολιτικών προσώπων.

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ- γράφει το αλβανικό δημοσίευμα- συναντήθηκε με τον Ράμα και του ζήτησε να απομακρύνει από τους εκλογικούς καταλόγους τους υποψηφίους που είναι βεβαρυμμένοι με ποινικά αδικήματα. Καθώς η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων επιμένει ότι δεν υπάρχουν  κακοποιά στοιχεία στους εκλογικούς τους καταλόγους, η αμερικανική πλευρά επιμένει και συνεχίζει τις εκκλήσεις για ‘καθαρά ψηφοδέλτια’, λίγο πριν τις εκλογές.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ