Ουκρανία: Οι ακραίες δεξιές ομάδες θέλουν ανατροπή του Ποροσένκο



http://www.echedoros-a.gr

Ιούλιος 20, 2015.

«Οι εθνικιστές που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία, υπερασπιζόμενοι ως πολιτοφύλακες τα σύνορα με τη Ρωσία στην Ανατολική Ουκρανία, τώρα έχουν μετατραπεί σε κύρια πηγή κινδύνου για την εσωτερική σταθερότητα καθώς η κρίση κλυδωνίζει τη χώρα».


Η άκρα δεξιά απειλεί το Κίεβο με νέο Μαϊντάν χάους και βίας, όπως σημειώνει στο γερμανικό Φόκους- Focus,  ο Τζούλιαν Ρόρερ.

«Βρίσκονται ενάντια στον (πρόεδρο της Ουκρανίας) Πέτρο Ποροσένκο, καθώς τον θεωρούν μέρος του παλαιού συστήματος», δήλωσε ο  Γερμανός αξιωματούχος, Στέφαν Μάιστερ, ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

 «Θέλουν να διώξουν ορισμένους διεφθαρμένους από την ελίτ και στοχεύουν πραξικόπημα, ακόμη και με τη χρήση βίας που δεν πρόκειται να τους σταματήσει κανείς».

Ο ‘Δεξιός Τομέας’ αμφισβητεί το μονοπώλιο από την κυβέρνηση του Κιέβου. Δημιούργησε ένα κράτος εν κράτει και αυτό είναι επικίνδυνο, γράφει ο συγγραφέας του άρθρου, υπενθυμίζοντας ότι στην πόλη Μουκάσεβο, στα δυτικά της χώρας, υπήρξε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των ανταρτών του ‘δεξιού τομέα’.

«Η πιο πιθανή αιτία της σύγκρουσης, όπως αναφέρθηκε, ήταν το λαθρεμπόριο που κάνει ο ‘δεξιός τομέας’ που από αυτό έχει μια πηγή εισοδήματος, είπε ο Μάιστερ.
Μετά την επανάσταση, όταν οι συγκρούσεις ξέσπασαν στα ανατολικά της Ουκρανίας, το Κίεβο επαίνεσε την «πολεμική δυνατότητα» των εθνικιστών και έγινε υποστηρικτής τους, παρέχοντας, μάλιστα, σε αυτούς οπλισμό, γράφει το άρθρο.

Τώρα, αυτά τα όπλα, ενδέχεται να τα στρέψουν κατά της ίδιας της κυβέρνησης. Έτσι οι ολιγαρχικοί στο Κίεβο ενώ διατείνονταν στο Μαϊντάν ότι θα εξαλείψουν τη χώρα από τη διαφθορά, τώρα την προστατεύουν. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και η κυβέρνηση του Κιέβου κάνει προσπάθειες να τους αφοπλίσει, βάσει της συμφωνίας του Μινσκ για ανακωχή.

Σύμφωνα με τον Μάιστερ, η ουκρανική κοινωνία τώρα δεν ενδιαφέρεται για μια νέα κλιμάκωση της βίας και το μεγαλύτερο μέρος της  δεν συμπλέει με τις ομάδες που φέρουν σύμβολα των ναζί. Ωστόσο, εάν επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ουκρανία λόγω της οικονομικής πίεσης και της διαφθοράς, αυξάνεται ο κίνδυνος για περαιτέρω βίαιες εκδηλώσεις, σύμφωνα με τον ειδικό.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ