Σκόπια: Επετεύχθη συμφωνία για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση



http://www.echedoros-a.gr

Ιούλιος 15, 2015.

Οι επικεφαλής των τεσσάρων κύριων πολιτικών κομμάτων στην πΓΔΜ, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις υπό τον Γιόχανες Χαν, Ευρωπαίου Επιτρόπου, υπέγραψαν συμφωνία για πρόωρες εκλογές στη χώρα τον Απρίλιο του 2016..


Ο Γιόχανες Χαν, μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσε  την επίτευξη συννεόησης, προαναγγέλλοντας ότι τα κόμματα συμφώνησαν για τερματισμό της πολιτικής κρίσης.

«Έχουμε μια συμφωνία, η οποία υπεγράφη από τους επικεφαλής των κομμάτων. Είμαι ικανοποιημένος με ό, τι έχει επιτευχθεί  και η χώρα τώρα άνοιξε τις πόρτες της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Χαν, μετά την αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν με τους τέσσερις αρχηγούς: Νίκολα Γκρούεφσκι του VMRO-DPMNE, Ζόραν Ζάεφ του SDSM, Αλί Αχμέτι του DUI και Μεντούχ Τάτσι του DPA.

Ο Γιόχανες Χαν δήλωσε ότι για τη συμφωνία αυτή είχε συνομιλία με τη βοηθό Γενικού Γραμματέα των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ, την οποία ενημέρωσε για την πρόοδο που επιτεύχθηκε.

Ο ευρωβουλευτής, Ρίτσαρντ Χόβιτ στο προφίλ του στο Τουίτερ έγραφε ότι κατέληξαν σε συμφωνία με την οποία  η αντιπολίτευση θα επανέλθει στο Κοινοβούλιο, θα σχηματισθεί μια νέα μεταβατική κυβέρνηση και θα οργανωθούν νέες εκλογές.
Ο Χόβιτ συνοδεύονταν στις διαπραγματεύσεις από δύο άλλους ευρωβουλευτές τον Ιβο Βάιγκλ και τον Έντουαρτντ Κουκάν.

Ανεπίσημα έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι θα παραιτηθεί λίγο πριν το νέο έτος ανοίγοντας το δρόμο σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο νέος πρωθυπουργός θα προκύψει από ένα συμβιβασμό όλων των κομμάτων και οι υπουργοί θα καθοριστούν με διαπραγματεύσεις.

Επισημαίνεται ότι πριν από δύο ημέρες η Βικτώρια Νούλαντ που επισκέφθηκε τα Σκόπια, πίεσε την αντιπολίτευση να προσέλθει εκ νέου σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ