Τουρκία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε εκπαιδευτικό νόμο του Ερντογάν



http://www.echedoros-a.gr

Ιούλιος 14, 2015.

Το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε, αργά τη Δευτέρα, έναν νόμο που προέβλεπε το κλείσιμο των κέντρων ιδιωτικής εκπαίδευσης, πολλά από τα οποία  είναι υπό τον έλεγχο του αυτοεξόριστου Φετουλάχ Γκιουλέν στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Ο Γκιουλέν χαρακτηρίζεται ως εχθρός της πολιτικής που προτείνει ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος και είχε απαιτήσει το κλείσιμο των ιδιωτικών εκπαιδευτήριων.

Μετά από προσφυγή του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP),  το Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο νόμος ο οποίος ενεκρίθη στο Κοινοβούλιο το Μάρτιο του 2014 για το κλείσιμο των εκπαιδευτηρίων είναι αντισυνταγματικός.

Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια είναι πολύ δημοφιλή στην Τουρκία και λειτουργούν περίπου 3.800 τέτοια κέντρα σε όλη τη χώρα, όπου σπουδάζουν πάνω από 1,2 εκατομμύρια σπουδαστές, δίνοντας δυνατότητα εκπαίδευσης στην πλειονότητα των σπουδαστών.

Οι αντίπαλοι του νόμου είναι της άποψης ότι το κλείσιμό τους θα ανάγκαζε τους φτωχούς φοιτητές, να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια της ελίτ, ενισχύοντας έτσι τις κοινωνικο- οικονομικές ανισότητες στις εισαγωγικές εξετάσεις της χώρας.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ