Το Ισλαμικό Κράτος δημιουργεί βάση στη Σύρτη της Λιβύης




Αύγουστος 17, 2015.

Η τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό κράτος» προσπαθεί να δημιουργήσει στη βόρεια πόλη της Λιβύης, Σύρτη, την πρώτη μεγάλη βάση έξω από το έδαφος του Ιράκ και της Συρίας, όπως ανέφερε το κανάλι ‘Αλ Αράμπια’.


Σύμφωνα με το αραβικό κανάλι, οι ισλαμιστές προσπαθούν να ενισχύσουν τη θέση τους στη Σύρτη, καθώς «το Ισλαμικό κράτος, επιδιώκει να μετατρέψει την πόλη βάση του, στη Βόρεια Αφρική», ανέφερε ο παρουσιαστής.

Προς το παρόν, στη Σύρτη βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες μέσα στο κέντρο της πόλης,  μεταξύ των τζιχαντιστών και των αντιπάλων τους. Οι ισλαμιστές έχουν καταλάβει ένα  προάστιο  της πόλης.

Η επίθεση ενάντια στην πόλη, ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή με εκτεταμένους βομβαρδισμούς στα προάστια. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν σκοτωθεί, ήδη, 100 άτομα. Στους Ισλαμιστές αντιστέκονται ένοπλες  παραστρατιωτικές ομάδες τοπικών φυλών καθώς και μικρές ομάδες των κατοίκων της πόλης.

Η απόφαση του ‘Ισλαμικού κράτους’ να αρχίσει μάχες στη Σύρτη για τη δημιουργία μια τρομοκρατικής βάσης δεν είναι τυχαία. Στην πόλη υπάρχει εμπορικό λιμάνι και λίγα χιλιόμετρα νότια της πόλης είναι η μεγαλύτερη αεροπορική βάση της Λιβύης, «Αλ Καντάμπια».

Η Σύρτη ήταν η πατρίδα του δολοφονηθέντος το 2011, ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι και σήμερα υπάρχει ένα πολύ μεγάλο αποσχιστικό ρεύμα. Πολλοί από τους παλαιούς υποστηρικτές του Καντάφι έχουν, ήδη, περάσει στην πλευρά του ‘Ισλαμικού Κράτους’.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ