Συναλλαγή Τουρκίας ΗΠΑ - για επιθέσεις σε PKK και ‘ισλαμικό κράτος’




Αύγουστος 7, 2015.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι του συνασπισμού ελπίζουν να αποκόψουν στα μέλη της τρομοκρατικής ομάδας του ‘ισλαμικού κράτους’ την πρόσβαση στα συροτουρκικά σύνορα, σε μια έκταση που εκτείνεται από τη πόλη των συνόρων Jarablus μέχρι την Aziz και να βοηθήσουν τους ντόπιους μαχητές μαζί και τους Κούρδους της Συρίας να διατηρήσουν τον έλεγχο των απελευθερωμένων εδαφών.


Αυτό αναφέρθηκε από ανώτερο δυτικό διπλωμάτη, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, σημειώνει τούρκικο δημοσίευμα.


Ο διπλωμάτης εξήγησε, επίσης, ότι ο σκοπός αυτού του σχεδίου, δεν είναι μόνο μια πρόσθετη πίεση σχετικά με τους εξτρεμιστές, αλλά και ο περιορισμός, γενικά,  του ‘ισλαμικού κράτους’ και η ικανότητα του να προσελκύει νεοσύλλεκτους, οι οποίοι διέρχονται από τα τουρκοσυριακά σύνορα, αλλά και να αποκόψει όλες της πηγές τροφοδοσιών και αποθεμάτων γενικά.


Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Τουρκία φέρεται να συμφώνησε να παραχωρήσει ευκολίες στις Ηνωμένες Πολιτείες (αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ)  για να πλήξει τους τρομοκράτες με την αεροπορία της, σε αντάλλαγμα την ελευθερία στις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).


Ωστόσο, σύμφωνα με τον διπλωμάτη, «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία δεν έχουν μπει σε οποιαδήποτε σχετική συμφωνία για  (κοινές) επιθέσεις εναντίον του ‘ισλαμικού κράτους’, αλλά ανέλαβε δράση η τουρκική κυβέρνηση κατά του PKK, ανεξάρτητα από τις αμερικανικές επιδιώξεις».


Τόνισε ότι η δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης ενάντια του ‘ισλαμικού κράτους’ δεν συνεπάγεται και χρήση των δυνάμεων του συνασπισμού κατά του Κούρδων αυτονομιστών.


Η ίδια ανώνυμη πηγή επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του PKK, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να αμυνθεί κατά των τρομοκρατών, και για τις Ηνωμένες Πολιτείες το PKK θεωρείται ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ