Γκρούεφσκι: Η λέξη Μακεδονία υπήρξε ο συνδετικός μας κρίκος












Σεπτέμβριος 10, 2015.




Στην επέτειο της Ημέρας της Ανεξαρτησίας του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, πραγματοποιήθηκε πανηγυρική εκδήλωση στις 8 Σεπτεμβρίου στην Ακαδημία των Σκοπίων.


Κύριος ομιλητής ήταν ο πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος τόνισε ότι αυτήν την ημέρα γιορτάζουμε τα 24 χρόνια από την ίδρυση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και ελεύθερου κράτους με το όνομα «Μακεδονία».

«Η επίτευξη αυτού του στόχου έγινε με την κορύφωση του δημοψηφίσματος της 8ης Σεπτεμβρίου 1991,  με το οποίο θεμελιώθηκε η κρατική υπόσταση μετά από πολλά χρόνια αγώνων και θυσιών γενιών των προγόνων μας,  με μυριάδες θύματα, με καταστροφές ζωών, φυλακίσεων και κακομεταχείρισης», είπε ο Γκρούεφσκι.

Ο ομιλητής τόνισε ότι ο σχηματισμός του κράτους δεν ήταν εύκολος και δεν έγινε γρήγορα.

«Βαδίσαμε βήμα προς βήμα, πολεμήσαμε και λάβαμε αποφάσεις σε ορισμένες ιστορικές στιγμές μέχρι να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.

Η λέξη «Μακεδονία» ήταν ο συνδετικός ιστός, ως ένα νήμα που διαπέρασε όλους τους αιώνες μέσα σε μια περίοδο, είτε όταν ο λαός βρισκόταν υπό κομμουνιστική διακυβέρνηση, είτε από φασιστική κατοχή, υπό τις σερβικές ή τις βουλγαρικές αρχές, είτε υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία, υπό Βυζαντινή ή την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Μερικές φορές το όνομα της αυτοκρατορίας (Μακεδονία) αποτελούσε έναν γεωγραφικό όρο, άλλες φορές είχε ιστορική έννοια, άλλοτε υποδήλωνε μια περιοχή, μια επαρχία που πολλές φορές είχε επιβληθεί προσωρινά σε αυτήν ένα διαφορετικό όνομα. Αλλά το όνομα Μακεδονία, υπήρχε στους αιώνες, άλλοτε απαγορεύονταν, άλλες επιτρέπονταν, άλλες δεν αναγνωρίζονταν αλλά υπήρχε αυτή η λέξη μέσα στους αιώνες, δεν χάθηκε.

 Όποιος ανασκάφτει  την βρίσκει μέσα στην αρχαιολογία, στα βιβλία, στα αρχεία, στις σημειώσεις,  στις αναμνήσεις, σε νομίσματα, σε βιβλία χρονογράφων  ή οποιαδήποτε άλλων αναλυτών», είπε ο Γκρούεφσκι.


Ο πρωθυπουργός του νότιου σλαβικού κράτους, Νίκολα Γκρούεφσι, δήλωσε ότι ο (σλαβικός) λαός των Σκοπίων  είναι απόγονος των αρχαίων Μακεδόνων και κατάφερε να επιβιώσει μέσα στους αιώνες, ώσπου ξαναγεννήθηκε.

«Η θέληση για την ελευθερία και για ανεξαρτησία άρχισε να κερδίζει έδαφος στα τέλη του 19ου αιώνα, στην αρχή με λίγες εξεγέρσεις όπως στην Κρέσνα και στο Ράζλογκ και άρχισε να δημιουργεί πνευματικούς κύκλους που έθεσαν τα θεμέλια της ίδρυσης της «Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης» (Μακεντόσκατα ρεβολουσιονέρνα οργανιζάτσια- МРО).

Αλλά αυτή πολλές φορές άλλαξε το όνομα της, αλλά μέσα στην ιστορική μνήμη  έχει μείνει ως ΕΜΕΟ (- σλαβικά ВМРО), που συνέχισε τον αγώνα για ελευθερία, αυτονομία και ανεξαρτησία σε μια δύσκολη στιγμή, μετά από 500 χρόνια κυριαρχίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

«Στη συνέχεια η λέξη Μακεδονία αρχίζει εκτός από την ιστορική και γεωγραφική έννοια να δηλώνει ένα έθνος. Ξεκινά η δημιουργία του έθνους μας που φύτρωσε από την συνειδητοποίηση της ανάγκης, έπειτα από μακροχρόνιους οργανωμένους αγώνες για την ελευθερία και την κρατική υπόσταση.

Φυσικά αυτό δεν έγινε εν μία νυκτί. Ήταν μια μακρά διαδικασία  με αναταραχές, εξωτερικές επιρροές και πιέσεις, με λάθη και παραλείψεις, με προδοσίες και απογοητεύσεις, …αλλά η διαδικασία δεν σταμάτησε. 

Με κάποια καθυστέρηση και πίσω από πολλά ευρωπαϊκά έθνη και κράτη, κυριάρχησε η εθνική συνείδηση και ο αγώνας για αυτονομία, ελευθερία και ανεξαρτησία και έλαβε ισχυρή ώθηση εκείνη την εποχή», είπε ο πρωθυπουργός.

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ