Σκόπια: Τα σχολικά βιβλία ‘εκσλαβίζουν’ τους Αλβανούς










Σεπτέμβριος 3, 2015.


«Οι Αλβανοί της νοτιοσλαβίας κατάγονται από την κεντρική και τη βόρεια Αλβανία από εκεί ήρθαν και κατοίκησαν  στην περιοχή των Σκοπίων. Υπάρχουν ωστόσο και αλβανικές φυλές  που θεωρούν τους εαυτούς τους αυτόχθονες, αυτοί είναι Σλάβοι που κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, ασπάσθηκαν το Ισλάμ και σταδιακά εξαλβανίστηκαν», αυτό γράφει το βιβλίο της ιστορίας και γεωγραφίας του πρώτου έτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σημειώνει αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.


Ο Αλβανός καθηγητής της μέσης εκπαίδευσης, Μπουρίμ Αλίου, ανέφερε ότι τα στοιχεία αυτά που παρουσιάζονται στα νέα παιδιά είναι προσβλητικά και υποτιμητικά για τους Αλβανούς των Σκοπίων.

Όπως είπε, όλοι οι συνάδελφοί του θα απαλείψουν όλα αυτά κεφάλαια του βιβλίου και δεν θα τα διδάξουν, αφού δημιουργούν εκνευρισμό στους Αλβανούς μαθητές.

Ο υπουργός Παιδείας Αντέμι Αμπντουλακίμ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στα σχολικά βιβλία, ανακοίνωσε, όμως,  ότι θα υπάρξουν νομοθετικές αλλαγές για αποφεύγονται τα ιστορικά λάθη και παρατυπίες.

Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει ζητήσει τη βοήθεια του Ινστιτούτου για την Πολιτιστική Κληρονομιά των Αλβανών στα Σκόπια, καθώς και αυτά των Τιράνων και της Πρίστινα, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ιστορία των Αλβανών στην περιοχή.

Παρά αυτά, σημειώνει το δημοσίευμα, δεν έγινε καμία αλλαγή και δεν μπήκε τίποτε στη διαδικασία παράλειψης ιστορικών ατοπημάτων.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ