Βουλγαρία: «Σε ευχαριστούμε Ελλάδα που μας έδωσες 100 χιλιάδες θέσεις εργασίας!!»




Φεβρουάριος 19, 2016.

«Στη Βουλγαρία όλα λειτουργούν πολύ καλύτερα από ό, τι στην Ελλάδα», είπε ένας Έλληνας επιχειρηματίας.

Πράγματι, όλο και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις «μετανάστευσαν» στη γειτονική Βουλγαρία, με δραματικές συνέπειες για την ίδια την Ελλάδα, γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα και συνεχίζει:


Μόνο στο Πέτριτς υπάρχουν, ήδη, εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις. Μία από αυτές είναι το εργοστάσιο υποδημάτων του Κώστα Αμανατίδη, ο οποίος  στην αρχή ήταν διστακτικός να κάνει αυτό το βήμα:



«Τα πάντα εδώ είναι εντελώς διαφορετικά σε σύγκριση με την Ελλάδα, τα πάντα λειτουργούν καλύτερα- και το κράτος και η εφορία καθώς και οι νόμοι. Εάν πληρώνετε τους φόρους σας δεν έχετε κανένα πρόβλημα. Κανείς δεν θέλει να πληρώσει από όσα χρωστάει», λέει ο επιχειρηματίας, προσθέτοντας ότι και πριν από  20 χρόνια η διαδικασία  για την εγγραφή μιας εταιρείας δεν διαρκούσε  περισσότερο από δέκα ημέρες.


«Τότε,  η Βουλγαρία δεν ήταν  ακόμη στην ΕΕ», είπε ο Κώστας Αμανατίδης.




«Ευχαρίστως να γύρισα πίσω, αλλά ...»
 
 Ο Έλληνας επιχειρηματίας έχει μια πολύ υψηλή εκτίμηση του βουλγαρικού κράτους και της γραφειοκρατίας του. 
Σίγουρα δεν είναι ο μόνος που σκέφτεται έτσι.
Η σχεδιάστρια μόδας Μαρία Παπαδοπούλου μετέφερε πρόσφατα το εργαστήριο  ραπτικής της,  στο Πέτριτς.  Οι Γερμανοί πελάτες της άρχισαν  να παραγγέλνουν από την Κίνα, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι παραγγελίες της.
 Έτσι, η Μαρία είδε και αποείδε ότι η υψηλή φορολόγηση θα την καταστρέψει  και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να μεταφέρει την παραγωγή στη Βουλγαρία.

"Ευχαρίστως θα επέστρεφα στην Ελλάδα. Αλλά με αυτήν τη φορολογική πολιτική που ακολουθείται,  είναι αδύνατο να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις», λέει η σχεδιάστρια.


Ευνοϊκό κλίμα για όλες τις επιχειρήσεις χωρίς επιβαρύνσεις

 Ο φορολογικός σύμβουλος Δημήτρης Μιχελάκης γνωρίζει καλά το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.
 Πριν από λίγο καιρό αποφάσισε να κινηθεί προς τη Βουλγαρία για να τις βοηθήσει επί τόπου.

Ο Μιχελάκης είναι πεπεισμένος  ότι το χαοτικό φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα, ώθησε τις ακμαίες ελληνικές εταιρείες να εγκαταλείψουν τη χώρα.
«Ο φόρος εισοδήματος είναι 10 τοις εκατό και στην Ελλάδα - 35. Είναι μια σημαντική διαφορά, και μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν συνεχείς αλλαγές στο ελληνικό φορολογικό σύστημα, το κράτος ορίζει ένα φορολογικό συντελεστή, αλλά εάν κρίνει ότι αυτό δεν είναι αρκετό απλά τον αυξάνει» δήλωσε ο Μιχελάκης για την τυχάρπαστη φορολογική πολιτική στην Ελλάδα.
Αναφέρει, ακόμη ότι το 2015 οι ελληνικές  αρχές έβαλαν φόρο εισοδήματος στη μέση του Καλοκαιριού, όταν ο Μιχελάκης είχε ήδη ολοκληρώσει τις φορολογικές δηλώσεις.
«Ένα από τα ποσοστά στη συνέχεια αυξήθηκε  από το 27,5 στο 55 τοις εκατό», είπε ο φοροτεχνικός.
Οι επιχειρηματίες που παρέμεινε στην Ελλάδα, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί τώρα - λόγω του ελέγχου στη διακίνηση των κεφαλαίων - προσπαθούν να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό. 

«Θύμα συνωμοσίας η Ελλάδα»

Ο κατασκευαστής των εσωρούχων Χρίστος Δημητριάδης,  βλέπει στο μέτρο αυτό ένα μυστικό σχέδιο της ΕΕ.
Και  άλλοι επιχειρηματίες σκέφτονται σαν κι αυτόν. «Οι περισσότεροι επιχειρηματίες στην Ελλάδα  διακατέχονται από την πεποίθηση ότι η χώρα τους είναι θύμα συνωμοσίας, λέει ο Δημητριάδης και προσθέτει:

«Υπάρχουν παραδείγματα σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει, για παράδειγμα, χώρες που έχουν αναδιαρθρωθεί χάρη του φθηνού εργατικού δυναμικού.  Άλλες χώρες έχουν ακόμη μετατραπεί σε οάσεις επενδύσεων.
Και η Ελλάδα; ποια είναι τα σχέδιά της για αυτό; Χώρα των διακοπών και της αναψυχής; Γκαρσόνια της Ευρώπης; Ή ίσως ένα στρατόπεδο προσφύγων; Τουλάχιστον πείτε μας για να ξέρουμε τι μας περιμένει. αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα, γιατί δεν αξίζει να μείνουμε», λέει ο επιχειρηματίας.

«Ευχαριστούμε Ελλάδα που δημιούργησες στη χώρα μας 100.000 θέσεις εργασίας»

Ο ιδιοκτήτης ενός εργοστασίου ενδυμάτων Παντελής Φιλιππίδης πιστεύει ότι η κρίση των ελληνικών επιχειρήσεων δεν προκαλείται μόνο από την κακή δημοσιονομική πολιτική. 
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κύριος λόγος έγκειται σε λάθος επενδυτική πολιτική της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης. 
«Από την αρχή υπήρξαν  λανθασμένες  προσεγγίσεις για την κρίση χρέους και πρακτικά εγκαταλείψαν τους επιχειρηματίες Η κυβέρνηση είχε μόνο ένα στόχο. Για να σώσει τις τράπεζες», είπε ο Φιλιππίδης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία  ότι από τότε οι ελληνικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να φεύγουν - στη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Αλβανία, την Τουρκία. 
Ο ειδικός για ελληνική οικονομπία,  Γιάννης Ζοπάσης,  κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί την ελληνική πολιτική ελίτ να επανεξετάσει τη στρατηγική της. 

Πριν από λίγες ημέρες ο Ζοπάσης είπε σε μια τηλεοπτική συνέντευξη:
«Είναι σημαντικό που η Βουλγαρία μας είπε: Ευχαριστούμε την Ελλάδα που δημιούργησε στη  χώρα μας 100.000 θέσεις εργασίας -και αν αυτός δεν είναι λόγος για να ξυπνήσουμε.!», γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ