Ο Ομπάμα αρνήθηκε συνάντηση με τον Ερντογάν στις ΗΠΑ



 φωτό από την  "Χουριέτ Ντέιλι Νιουζ"

Μάρτιος 28, 2016.

Ερντογάν: Σκοτώσαμε  5.359 Κούρδους αυτονομιστές από πέρσι τον Ιούλιο



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια.
 

Το δημοσίευμα που επικαλείται την The Wall Street Journal επισημαίνει ότι η άρνηση του Αμερικανού προέδρου αντανακλά τις ανησυχίες της αμερικανικής ηγεσίας για την αγριότητα καταστολή των Κούρδων ανταρτών από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.


Ο Ερντογάν ήλπιζε να συναντηθεί με τον Ομπάμα, αλλά ο Λευκός Οίκος απάντησε ότι μια τέτοια συνάντηση δεν  είναι απαραίτητη, διότι μιλήσανε στο φόρουμ των G20 στην Τουρκία τον περασμένο Νοέμβριο και υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία το Φεβρουάριο.


Η WSJ σημειώνει την άποψη των εμπειρογνωμόνων ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας έχουν ψυχρανθεί λόγω του αυξανόμενου αυταρχισμού του Ερντογάν, τη στάση του κατά των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους η Ουάσιγκτον υποστηρίζει.



Εν τω μεταξύ, σήμερα ο Ερντογάν σε ομιλία του προς την τουρκική στρατιωτική ακαδημία, ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εκκαθαρίσει  5.359 Κούρδους αντάρτες από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, όταν έπαυσε η ανακωχή του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και της τουρκικής κυβέρνησης.
Ο αρχηγός του κράτους πρόσθεσε ότι κατά την ίδια περίοδο η βία στοίχισε τη ζωή σε 355 στρατιώτες, αστυνομικούς και φρουρούς ασφαλείας, οι περισσότεροι από  αυτούς στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ