Η Γερμανία χρειάζεται άμεσα περισσότερους μετανάστες




Ιανουάριος 9, 2017. 15:12
Η Γερμανία χρειάζεται περισσότερους μετανάστες από ό, τι έχει απορροφήσει τις τελευταίες δεκαετίες, ώστε να  ενταχθούν στην αγορά εργασίας, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα εργατικών χεριών.



Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων εάν ο αριθμός των νεοεισερχομένων περιορισθεί στις 200 χιλιάδες, θα υπάρχει μείωση του εργατικού δυναμικού  από τα 45 στα 37 εκατομμύρια  μέχρι το 2050.


Εάν τα σύνορα της Γερμανίας κλείσουν εντελώς, η έλλειψη εργατικού δυναμικού θα επηρεάσει τραγικά την αγορά εργασίας και μέχρι το 2050 τα 45 εκατομμύρια των εργαζομένων θα πέσουν στα 30 εκατομμύρια, σύμφωνα με Ινστιτούτο για τη Μελέτη της Αγοράς Εργασίας, όπως σημειώνει το περιοδικό «Der Spiegel».


Το πρόβλημα για την εύρεση εργατικών χεριών θα επιδεινωθεί στα μέσα της δεκαετίας του ’20.
Για να μείνει σταθερός ο σημερινός αριθμός ανάπτυξης της Γερμανίας, υπολογίζεται ότι πρέπει να εισέρχονται κάθε χρόνο στην αγορά εργασίας περίπου 500 χιλιάδες άτομα, σύμφωνα με το ινστιτούτο. Αυτό ο αριθμός δεν καλύπτεται από το εγχώριο δυναμικό.


Μέχρι τα τελευταία χρόνια η Γερμανία αναπλήρωνε το εργατικό δυναμικό της από την περιοχή της Ευρώπης, κυρίως από την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και τη Βουλγαρία και άλλες χώρες.

Σήμερα, οι  χώρες αυτές αντιμετωπίζουν δημογραφικό πρόβλημα και μετανάστες στη Γερμανία θα μπορούσαν να πάνε με χαμηλές αποδοχές από χώρες που είναι πολιτισμικά και γεωγραφικά μακριά από τη Γερμανία.

Γράφει το εβδομαδιαίο «Der Spiegel»:

«Επομένως, οι μετανάστες πρέπει να προέρχονται από περιοχές του κόσμου με υψηλά πλεονάσματα γεννήσεων- δηλαδή από την Ινδία, το Πακιστάν και την Αφρική- από χώρες με μεγαλύτερη πολιτιστική απόσταση και φτωχότερο εκπαιδευτικό σύστημα. Κατά συνέπεια απαιτείται  μια ικανότητα για την απορρόφησή τους και από τις δύο πλευρές:  τους μετανάστες και τους κατοίκους της Γερμανίας. 

»Είναι αρκετά λογικό η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία να δημιουργήσει εδώ εκπαιδευτικά ιδρύματα για να εκπαιδεύσει τους μετανάστες  και να τους βοηθήσει να μάθουν ξένες γλώσσες και στη συνέχεια να επιλέξουν το καλύτερο. Θα μπορούσαν να αρχίσουν τη σταδιοδρομία τους από μια θέση που δεν θα είναι καλή για αυτούς, μέχρι να φθάσουν στην επιθυμητή».


«Κατά την προεκλογική περίοδο η πολιτική διαφωνία για ένα ανώτατο όριο υποδοχής προσφύγων συσκοτίζει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη. Η Γερμανία πρέπει τα επόμενα χρόνια να δεχθεί σημαντικό αριθμό μεταναστών, διαφορετικά ο αριθμός των απασχολουμένων θα μειωθεί δραματικά. 

Πρέπει η Γερμανία να αντιληφθεί ότι πρέπει να απορροφήσει εργατικό δυναμικό από την Ινδία, το Πακιστάν και την Αφρική και πρέπει να επιτύχει ένα τεράστιο έργο, την ενσωμάτωση αυτού του πληθυσμού οικονομικά και πολιτιστικά.


Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι, για το μέλλον της Γερμανίας, δεν πρέπει να εισαχθεί περιοριστικό όριο εισδοχής μεταναστών στη χώρα.
 
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr