«Η συμμαχία Ερντογάν με τους εθνικιστές είναι ένδειξη αδυναμίας»




Φεβρουάριος 28, 2018. 15:41

Η συμμαχία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), αντικατοπτρίζει την αδυναμία και όχι τη δύναμη των δύο πλευρών.

 
Αυτό γράφει ο αρθογράφος Σεμίχ Ιντίζ, σημειώνοντας  ότι απόδειξη για αυτό είναι ότι το εθνικιστικό κίνημα, με επικεφαλής των Ντεβλέτ Μπαχτσελί,  επιδιώκει να ενταχθεί σε μια τέτοια συμμαχία, εξαιτίας της διχόνοιας στο εσωτερικό του κόμματος, που οδήγησε στη δημιουργία του «Καλού Κόμματος» (İYİ ) από την Μεράλ Ακσενέρ και στην απώλεια της εθνικής εμπιστοσύνης, παρουσιάζοντας αδυναμία να  ξεπεράσει το απαιτούμενο 10%,  κατώτατο εκλογικό όριο για να εισαχθεί στο κοινοβούλιο.


«Γιατί όμως το AKP που κέρδισε μια σειρά εντυπωσιακών νικών  από τότε που ανήλθε στην εξουσία το Νοέμβριο του 2002 θέλει μια τέτοια ένωση, αν αισθάνεται ότι η θέση του στην πορεία προς τις εκλογές του 2019 είναι αρκετά ισχυρή;»


Δεν είναι μυστικό, σημειώνει ο συντάκτης, ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές με την υποστήριξη μιας σαφούς πλειοψηφίας. 


Εάν αυτό δεν συμβεί στις προεδρικές εκλογές,  δεν θα είναι σε θέση να ισχυρίζεται ότι αυτός είναι ο πρόεδρος της χώρας, γιατί θα κερδίσει ως ηγέτης του AKP, και όχι ως ανεξάρτητος υποψήφιος, ο οποίος είναι υπεράνω της κομματικής πολιτικής, λέει ο Ιντίζ.


Σημειώνει, ότι,  πιθανώς πολλοί θα πουν ότι ο Ερντογάν είναι μόνο πρόεδρος των υποστηρικτών του, όπως είναι σήμερα. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει  να κερδίσει τουλάχιστον το 55% το 2019, για να ισχυρισθεί ότι αντιπροσωπεύει την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.


Για αυτόν το λόγο χρειάζεται τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί και το MHP,  μάλιστα πολλοί υποστηρίζουν, ότι διακατέχεται  ‘εξ ανάγκης’ από  εθνικιστικά συναισθήματα. Αυτό, ωστόσο, ήδη αναφέρθηκε στην αρχή, αποτελεί ένδειξη αδυναμίας και όχι δύναμης, καταλήγει ο αναλυτής.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr