Η Ελβετία ερευνά υπόθεση κατασκοπείας από την Τουρκία



Μάρτιος 15, 2018. 20:44

 Το γραφείο  του Ομοσπονδιακού  Εισαγγελέα της Βέρνης, ερευνά υπόθεση που σχετίζεται με κατασκοπεία της Τουρκίας  και την προετοιμασία απαγωγής ενός Ελβετού πολίτου που συνδέεται με τον Ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετιουλάχ Γκιουλέν.



«Το γραφείο του Εισαγγελέα που είναι αρμόδιο για την κατασκοπεία, ερευνά μια υπόθεση προετοιμασίας για απαγωγή δύο διπλωματών καριέρας καθώς και άλλων άγνωστων ατόμων», αναφέρει το πρακτορείο Tass επικαλούμενο  δημοσίευμα της εφημερίδας «Tribune de Genève». 


Οι δύο διπλωμάτες είναι ο εκπρόσωπος Τύπου και ο δεύτερος γραμματέας  της τουρκικής πρεσβείας στη Βέρνη.


Αναφέρεται, ότι ο δεύτερος γραμματέας της πρεσβείας έχει εγκαταλείψει τώρα την ελβετική επικράτεια.


Ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα για «ποινική υπόθεση κατόπιν πληροφοριών για απαγορευμένες ενέργειες εκ μέρους ενός ξένου κράτους».


Σημειώνεται ότι το Γραφείο του Εισαγγελέα  ζήτησε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών να διευκρινίζει εάν τα  ύποπτα πρόσωπα έχουν διπλωματική ασυλία, ενώ  δεν έγινε κανένα σχόλιο για το δημοσίευμα που αναλύεται λεπτομερώς στην «Tribune de Genève».


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Τούρκοι διπλωμάτες συμμετείχαν σε μυστικές συναντήσεις με κάποιο άτομο που ζούσε την Ελβετία, με το ψευδώνυμο ‘Εμρέ’ που προσπαθούσαν να το πείσουν έναντι αμοιβής για την απαγωγή επιχειρηματία που συνδέεται με τον Γκιουλέν (κωδικη ονομασία ‘Αρκάν’) που είναι ένας πολιτογραφημένος Ελβετός πολίτης.


Ο ‘Εμρέ’ επρόκειτο να ρίξει στο φαγητό του ‘Αρκάν’ « γ-υδροξυβουτυρικό άλας» (FHB) που είναι συνθετικό κατασταλτικό.


Η πρώτη συνάντηση των Τούρκων διπλωματών  και του «Emre» πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2016 σε νεκροταφείο της Βέρνης.


Η επιχείρηση σχεδιάσθηκε από «αντιπροσώπους των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών».
Η υπόθεση βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την Συνομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών και αποκαλύφθηκαν τα σχέδια της απαγωγής του Αρκάν, με αποτέλεσμα να ματαιωθούν.


(Στοιχεία από tass.ru)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr