Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018

ΥΠΕΞ Σκοπίων: Μοιραζόμαστε με την Ελλάδα τη γεωγραφική Μακεδονία, να μοιραστούμε την πολιτιστική κληρονομιά

"Θέλουμε λύση  για το όνομα αλλά δεν εξαρτάται από εμάς"

Μάρτιος 12, 2018. 20:03

Σκόπια.

Στην συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό ομόλογό του, Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμίτροφ, ανέφερε ότι η κατάσταση με τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα αλλάζει καθημερινά και η αισιοδοξία εξαρτάται από αυτές, για μια πιθανή λύση.Τα Σκόπια επισημαίνουν ότι κάνουν τα πάντα για να επιτευχθεί ένας αξιοπρεπής συμβιβασμός που θα γίνει δεκτός και από τις δύο πλευρές.


«Δεν φοβόμαστε να προτείνουμε, να εξετάσουμε τα προβλήματα κατάματα, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς».


Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου είπε:


«Δεν είναι στο χέρι μας. Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση που θα καλύπτει τις ανησυχίες και των δύο πλευρών, όσον αφορά τη διάκριση μεταξύ του «κράτους της Μακεδονίας» και της περιοχής της Μακεδονίας στην Ελλάδα. 


»Επιζητούμε αυτή η διάκριση να είναι αξιοπρεπής και να μην εμπεριέχει  ζητήματα ταυτότητας και στις δύο πλευρές. 

»Είμαστε δύο χώρες της Ευρώπης του 21ου αιώνα που μοιράζονται τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μοιρασθεί, μια τέτοια πολιτιστική κληρονομιά, ακόμη και όταν υπό τον όρο αυτόν σημαίνουν διαφορετικά πράγματα ή θέτουν διαφορετική έμφαση».


«Κρίνοντας από αυτό που έχουμε κάνει με τη συμφωνία με τη Βουλγαρία, πρόσθεσε ο Ντιμίτροφ, μπορούμε να δούμε ότι η «μακεδονική» κοινωνία δεν φοβάται να απαντήσει σε σκληρές ερωτήσεις και να ανταποκριθεί στα προβλήματα.


«Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε, ως υπουργός Εξωτερικών οφείλω να είμαι αισιόδοξος, ακόμη και όταν θέλω περισσότερα επιχειρήματα από αυτά που υπάρχουν σήμερα, ωστόσο με στην κατάσταση αυτή κυριαρχεί πρώτα το συναίσθημα για μένα ως πολίτης, στη συνέχεια ως υπεύθυνος ή μεταξύ των υπευθύνων για το θέμα αυτό που αλλάζει σχεδόν καθημερινά», είπε ο Ντιμίτροφ.


Ο Πολωνός ομόλογός του, Τσαπούτοβιτς, ελπίζει ότι οι συνομιλίες μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας θα ολοκληρωθούν με επιτυχία.(Στοιχεία από sitel.com.mk)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr


2 σχόλια:

Unknown είπε...

Ποιά πολιτιστική κληρονομιά θέλει να μοιραστούμε αυτός ο περίεργος καταρχήν ποια περιοχή της Μακεδονίας το κομμάτι που κατέχουν είναι Ελληνικό άντε άλλαξε τα χάπια που παίρνεις

Panayiotis Baltatzis είπε...

Το κοματι της Μακεδονιας που εχουν το πηραν με την βια και εδιωξαν τους περισοτερους Ελληνες που ζουσαν εκει.

Οι πολιτες των Σκοπιων δεν εχουν καμια συγγενια με τους γηγενεις Μακεδονες, ειναι πολυεθνικοι, Σλαβοι(οπως οι ιδιοι δηλωνουν βλεπε Γκλιγορωφ κ.α.)το 1/3 περιπου Αλβανοι,υστερα Βουλγαροι,Σερβοι,Ελληνες,Τουρκοι κ.α..Λοιπον ας παρουν ενα ονομα π.χ. Βαρδασκα Μπονεβινα,η Κεντροβαλκανικη Δημοκρατια η Δημοκρατια των Σκοπιων και τοτε οποιος θελει μπορει να λεει οτι ειναι Σλαβος η Αλβανος η Ελληνας η Βουλγαρος κ.ο.κ και ολοι θα ειναι σωστοι. Μια απλη και βιωσημη λυση,που εχουν προτεινει πολλοι βλεπε Κεντροβαλκανικη Δημοκρατια προταση του Καθηγητη Κου Ιωαννη Μαζη, που λυνει ολες τις διαφορες και οχι μονο μεταξυ Ελλαδος και Σκοπιων, αλλα και Αλβανων και Βουλγαρων και Σερβων.

Λιγο θαρρος και αποφασιστηκοτητα χρειαζεται.Εμπρος λοιπον.