Οι Αλβανοί του Μαυροβουνίου ζητούν ανεξαρτησία



Μάρτιος 17, 2018. 20:57

«Οι αυτόχθονες Αλβανοί, που ζουν ελεγχόμενοι από το κακώς διαχειριζόμενο μονοεθνικό κράτος του Μαυροβουνίου, θέλουν να οργανώσουν και να οικοδομήσουν μια πολιτική πλατφόρμα πολιτικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανεξαρτησίας από το μη δημοκρατικό κράτος του Μαυροβουνίου», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.



Οι ιστορικοί θησαυροί, Πλάβε και Γκούτσι, Τιβάρ και Ούλτσινι, σύντομα θα ανακηρυχθούν «Δημοκρατία των Αλβανών του Μαυροβουνίου».

Μια δημοκρατία ή μια κοινότητα που θα έχει στοιχεία κρατικής εξουσίας στο Μαυροβούνιο. Οι Αλβανοί αποτελούν  περίπου το 15 τοις εκατό σε αυτό το αντιδημοκρατικό κράτος, σημειώνεται χαρακτηριστικά.


Το σχέδιο νόμου που ψηφίσθηκε δεν επιτρέπει τη χρήση εθνικών συμβόλων σε περιοχές,  όπου η συμμετοχή της μειοψηφίας είναι κάτω από το επίπεδο του 5%. Και αυτό πρέπει να αλλάξει.


Οι Αλβανοί στα ιστορικά και εθνικά εδάφη του Μαυροβουνίου επιθυμούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι Σέρβοι στο  ‘πολυεθνικό’ Κοσσυφοπέδιο όπου το 95% του πληθυσμού είναι Αλβανοί.



Εδώ, δεν υπάρχει δικαίωμα πληροφόρησης στην αλβανική γλώσσα και σε αυτήν την χώρα δεν υπάρχουν αρκετά σχολεία αλβανικής γλώσσας.


Οι Αλβανοί σε αυτό το κράτος δεν εκπροσωπούνται στους δημόσιους θεσμούς. Η ανεργία των Αλβανών είναι εξαιρετικά υψηλή. Ο εθνικός καθαρισμός βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο. Η αφομοίωση μέσω της σερβικής γλώσσας είναι παθογόνα. Η αλβανική ιδέα είναι εξαφανισμένη.


Για αυτό, οι Αλβανοί στο Μαυροβούνιο σήμερα λένε ανοιχτά: 


«Είμαστε και εμείς μέρος του αλβανικού έθνους. Είμαστε μέρος του έθνους που μοιράζεται  στα Τίρανα, στην Πρίστινα, στα Σκόπια. Δεν είμαι εθνικά Μαυροβούνιοι, είτε Βόσνιοι ή Σέρβοι: θέλουμε αλβανικά δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και πανεπιστήμιο στην αλβανική γλώσσα, θέλουμε απασχόληση, ασφάλεια και αναγνώριση και σεβασμό στην ταυτότητά μας».


(Στοιχεία από MekuliPress.info)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr