Η Τουρκία αυξάνει την στρατιωτική παρουσία της στις ακτές της Κύπρου


Ο τίτλος από το δημοσίευμα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου για έρευνα πηγών ενέργειας

Μάρτιος 14, 2018. 19:29



Η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και η γεωστρατηγική αντιπαλότητα για τις πηγές ενέργειας στη Μεσόγειο, εξακολουθούν να συμβάλλουν στην κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Τουρκίας- Ελλάδας και Κύπρου.


Υπενθυμίζουμε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «ο φυσικός πλούτος γύρω από την Κύπρο είναι κοινή ιδιοκτησία όλων των ανθρώπων που ζουν στο νησί».



Ο Γιλντιρίμ πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί «κατάλληλα» σε οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια για την εξερεύνηση φυσικού αερίου στην περιοχή.


Η ελληνική εφημερίδα ‘Καθημερινή’ δημοσίευσε στις 11 Μαρτίου, την παραμονή της έναρξης της έρευνας του αμερικανικού κολοσσού ExxonMobil, οι τουρκικές αρχές έχουν εντείνει την παρουσία τους στην περιοχή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου με την αποστολή της φρεγάτας Μπαρμπαρός και τρεις κορβέτες.


Στο μεταξύ, ένα από τα δύο ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil, το «Ocean Investigator» εγκατέλειψε λιμάνι της Ελλάδας την Κυριακή και κατευθύνεται προς το λιμάνι της Λεμεσού, όπως ανέφερε το ‘Ahval’.


Το δεύτερο πλοίο «Med Surveyor» έφυγε από λιμάνι της Χάιφα την Κυριακή. Και τα δύο σκάφη σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν ερευνητικές εργασίες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου στο οικόπεδο 10, πριν από τις 20 Απριλίου.


Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή, την παραμονή της συνάντησης των Τούρκων και των Ευρωπαίων ηγετών, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας.


Εάν η ένταση συνεχίσει να αυξάνεται, η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να αρνηθούν να συμμετάσχουν σε αυτήν την συνάντηση.


 Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου για έρευνα πηγών ενέργειας
 

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας να αναζητήσει πετρέλαιο και αέριο στην ανοικτή θάλασσα, δήλωσε η πρέσβειρα των  ΗΠΑ στην Κύπρο Κάθλιν Ντόχερτι την Τετάρτη.


Η Ντόχερτι αναφέρθηκε στο πλοίο εξερεύνησης που εκμίσθωσε ο αμερικανικός ενεργειακός γίγαντας Exxon Mobil που αγκυροβόλησε στο κυπριακό λιμάνι της Λεμεσού για να προετοιμασθεί. 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν επανειλημμένα την υποστήριξη της, στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της», δήλωσες η Ντόχερτι σε ενημερωτική εκπομπή.



(Στοιχεία από ahvalnews.com,  mk-turkey.ru)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr