Ο Ιβάνοφ ζήτησε από την ΕΕ παράλληλες διαπραγματεύσεις ένταξης και ονόματοςΑπρίλιος 27, 2018. 21:37

Ένας χρόνος πέρασε από τα γεγονότα της «αιματηρής Πέμπτης» (27 Απριλίου 2017) με τα ίχνη των βίαιων σκηνών στο Κοινοβούλιο να είναι ανεξίτηλα.

Τα Σκόπια θυμούνται τη νύχτα που καταγράφηκε στην πρόσφατη ιστορία της χώρας με την απόπειρα κατά του νυν πρωθυπουργού και των επικεφαλής των συνεργαζομένων κομμάτων.  


Η χώρα εξακολουθεί να ανακάμπτει από τα γεγονότα που αργότερα οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και την εκλογή μιας νέας κυβέρνησης  με επικεφαλής τον Ζόραν  Ζάεφ. 

Σημαντικές αλλαγές δεν έχουν ακόμη προέλθει, αλλά η χώρα έχει ήδη χαρτογραφηθεί στον ευρω-ατλαντικό χάρτη, γράφει το σλαβικό "24" των Σκοπίων.


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, επτά πρόεδροι και ένας πρωθυπουργός, βρέθηκαν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής Μπάρντο Μπριόνι της οποίας οικοδεσπότης ήταν ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ.


Στα συμπεράσματα της συνόδου  κορυφής, οι ηγέτες δήλωσαν ότι τα ανοικτά θέματα θα πρέπει να κλείσουν στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και ο πρόεδρος των Σκοπίων, ζήτησε από την ΕΕ να γίνουν παράλληλες διαπραγματεύσεις με τη διαφωνία του ονόματος.


Ο Ντόναλντ Τουσκ, όσον αφορά την εγγύηση ότι η FYROM θα γίνει μέλος της ΕΕ, είπε ότι έχει όλη την υποστήριξή του, αλλά για αυτό, είπε, απαιτείται συναίνεση στο Συμβούλιο.


«Αν είναι επιτυχής η επίλυση της διαφοράς του ονόματος, θα αποτελέσει ένα σημάδι ενθάρρυνσης για εσάς και τους πολίτες σας, και ένα ερέθισμα για την περιοχή, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να αντιμετωπισθούν οι πιο δύσκολες προκλήσεις», τόνισε ο Τουσκ, προσθέτοντας ότι εντυπωσιάσθηκε από την εμπλοκή και τη θετική στάση στα Σκόπια.

https://www.echedoros-a.gr/2018/04/blog-post_609.html

(Στοιχεία από MakFax, 24 Vesti)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr