Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την έκκληση για ακύρωση της συμφωνίας του ονόματος της πΓΔΜ



Ιούλιος 18, 2018. 22:47

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Ελλάδος απέρριψε την Τρίτη έκκληση από μια ομάδα εντόπιων και υπερπόντιων  μακεδονικών ενώσεων που ζητούν την ακύρωση μιας συμφωνίας που υπεγράφη τον περασμένο μήνα μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ).

Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψαν τους ισχυρισμούς της ομάδας ότι η συμφωνία παραβιάζει το άρθρο 27 του ελληνικού συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο κάθε συμφωνία που επηρεάζει τα όρια της χώρας πρέπει να επικυρωθεί με απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών.


Το Δικαστήριο απέρριψε επίσης τις ανησυχίες των εναγόντων ότι η συμφωνία δένει τα χέρια των Ελλήνων βουλευτών, οι οποίοι στο μέλλον θα πρέπει να ψηφίσουν για το αν θα επιτραπεί η πΓΔΜ να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο η γειτονική χώρα θα πρέπει να διδάσκεται την ιστορία.


Επιπλέον, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η μετονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα θέτει  σε κίνδυνο τα ελληνικά εμπορικά σήματα που περιέχουν τη λέξη ‘Μακεδονία’ στον τίτλο.


Όπως είναι γνωστό, στις 17 Ιουνίου  2018 η Ελλάδα και η πΓΔΜ υπέγραψαν συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.


( Στοιχεία από eurointegration.com.ua, blackseanews.net, ekathimerini.com)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr