ΥΠΕΞ Αλβανίας: Οι ΗΠΑ είναι το κλειδί για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών



Ιούλιος 31, 2018. 22:56

«Η εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στα Βαλκάνια είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξουν οποιαδήποτε εμπόδια, όσον αφορά τις προσπάθειες της Ελλάδας και της πΓΔΜ για την εξομάλυνση των σχέσεων που θα ανοίξουν το δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο υπουργός της  Αλβανίας Εξωτερικών Υποθέσεων Ντιτμίρ Μπουσάτι, σύμφωνα με το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.



«Τώρα και οι δύο χώρες διαβαίνουν το τελευταίο μίλι στην εξομάλυνση, η εμπλοκή των ΗΠΑ στο θέμα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική. Ειδικά, εάν λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν τρίτα μέρη που δεν υποστηρίζουν τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων», δήλωσε ο Μπουσάτι σε συνομιλία με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο του Ατλαντικού Συμβουλίου, Ντάμον Νίλσον.


Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητο να διασφαλισθεί η αμερικανική εμπλοκή στην περιοχή, διότι οι ΗΠΑ είναι το κλειδί για την ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και έχει καταμερισθεί η εργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τον μετασχηματισμό της περιοχής.


«Είναι πολύ σημαντικό λόγω της γεωγραφικής θέσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μεταξύ της Μέσης Ανατολή και της ΕΕ, η προσπάθεια των ΗΠΑ αποδείχθηκε επιτυχής στην παύση της αιματοχυσίας και του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και την εφαρμογή ορισμένων από τα πιο σημαντικά έργα για την ασφάλεια στην περιοχή μας, όπως η ένταξη στο ΝΑΤΟ της Κροατίας, της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου και ελπίζω σύντομα των Σκοπίων. Ενθάρρυναν, επίσης, στο διάλογο μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας. Γνωρίζουμε ότι ενώ η διαδικασία αυτή διεξάγεται από την ΕΕ, χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, στην περίπτωση των Σκοπίων ήταν παραδοσιακά  θετικός», τονίζει ο Μπουσάτι.


Ο ίδιος επεσήμανε τις θετικές εξελίξεις κατά το τελευταίο διάστημα όπως η Συνθήκη για σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας, της Συμφωνίας για το θέμα του ονόματος μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας και τη διαδικασία για συμφωνίες που η Αλβανία έχει αναλάβει από κοινού με την Ελλάδα.


Όσον  αφορά την πρόοδο των Σκοπίων προς το ΝΑΤΟ, ως 30ο μέλος του, ο Μπουσάτι επεσήμανε ότι υπάρχουν ορισμένα πολιτικά εμπόδια σε αυτόν τον δρόμο που πρέπει να αντιμετωπισθούν.


(Στοιχεία από alfa.mk)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr