Αυστρία: Οι Βαλκανικές χώρες να επιλύσουν τις συνοριακές διαφορές πριν την ένταξή τους στην ΕΕ



Σεπτέμβριος 12, 2018. 17:26

Η Αυστρία είναι δυσαρεστημένη με τις συνοριακές διαφορές μεταξύ ορισμένων κρατών, όπως αυτή μεταξύ της Κροατίας και της Σλοβενίας. Θεωρεί ότι τα προβλήματα που υπάρχουν στα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να αντιμετωπισθούν πριν από ενταχθούν στην ΕΕ, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος για  τη διεύρυνση της ΕΕ στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας, Κλάους Βόλφερ.



Μιλώντας σε συνέδριο της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ, στο Σαράγεβο, ο Βόλφερ τόνισε ότι λόγω των συνοριακών διαφορών υπήρξε προβληματισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την ένταξη της Κύπρου, και τα συνοριακά προβλήματα, σήμερα,  στα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να επιλυθούν, αναφερόμενος σαφώς στη συνοριακή διαφορά μεταξύ της Σλοβενίας και της Κροατίας για την οριοθέτηση του  Κόλπου του Πιράν.




«Η αυστριακή προεδρία στην ΕΕ, είναι μια ευκαιρία για τους εκπροσώπους της, να πουν στους πολιτικούς  της περιοχής (των Βαλκανίων) ότι μεταξύ των πιο σημαντικών στόχων για την ένταξή τους είναι η επίλυση των συνοριακών ζητημάτων, επειδή τα τοπικά ζητήματα πρέπει να επιλυθούν πριν από την ένταξη στην ΕΕ», πρόσθεσε ο Βόλφερ.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των χωρών των Βαλκανίων θα εξαρτηθεί από τρία κομβικά σημεία-  τις σχέσεις μεταξύ της πΓΔΜ με την Ελλάδα, τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου και το πώς η ΕΕ θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προέρχονται από τις ΗΠΑ,  Κίνα και Ινδία.


Όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, ο Βόλφερ είπε ότι τα πράγματα εδώ είναι πιο περίπλοκα, αλλά πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη.


Телевизија 21


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr