Σύνοδος ηγετών Ρωσίας- Τουρκίας- Ιράν, συμφώνησαν ότι διαφωνούν



Σεπτέμβριος 8, 2018. 23:08
 
Η τριμερής συνάντηση κορυφής στην Τεχεράνη με τη συμμετοχή των ηγετών της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν, προφανώς, δεν δίνει σαφή απάντηση σχετικά με την κατάσταση που θα επικρατήσει στην Ιντλίμπ της Συρίας.



Τη  συνάντηση δεν μπορεί κανείς να την αποκαλέσει  εντελώς επιτυχημένη, αλλά θα ήταν λάθος να μιλήσουμε  για αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Αυτό που εμποδίζει τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία  είναι γιατί υπάρχει η ελπίδα  να διευθετηθεί το θέμα πολιτικά, σημειώνει η ρωσική Ιζβέστια.


Ένα από τα κύρια θέματα της συνάντησης ήταν η κατάσταση στην Ιντλίμπ. Σε αυτό δεν υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των τριών. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, επέμεινε στην εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός λέγοντας ότι οι συνεχείς βομβαρδισμοί αποτελούν  απειλή για τους αμάχους, πρόσθεσε, όμως, ότι στην κατάπαυση του πυρός να ενταχθούν και οι τρομοκράτες της ‘Τζαμπχάτ εν Νούσρα’, ένα αίτημα «προστατευτικό» για την τρομοκρατική ομάδα,  στο οποίο διαφώνησε αμέσως ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.


«Νομίζω ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας σε γενικές γραμμές,  έχει δίκαιο, αλλά δεν είναι καλό να ομιλούμε ειδικά για αυτούς τους τρομοκράτες, ιδιαίτερα της ομάδας «Τζαμπχάτ εν Νούσρα» ή τους τρομοκράτες του ‘ισλαμικού κράτους’. Είναι αδύνατον να σταματήσουν να πυροβολούν ή να σταματήσουν να χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα με βόμβες», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.


Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι δεν θα επιθυμούσε να φύγουν από την Ιντλίμπ οι μαχητές και η πόλη να παραδοθεί στα στρατεύματα του Σύρου προέδρου, Άσαντ.


Στην κοινή δήλωσή τους αναφέρεται ότι οι ηγέτες των τριών χωρών συμφώνησαν στην ανάγκη ειρηνικής επίλυσης της κρίσης στη Συρία  με ‘πολιτική διαδικασία’.  Συμφώνησαν, ακόμη, στην κυριαρχία και ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και απηύθυναν έκκληση για τη δημιουργία συνθηκών για «ασφαλή και εθελούσια επιστροφή των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων, όπως γράφει το ρωσικό δημοσίευμα.


Известия


--


               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr