‘Γκάμπερ και Μπόλαρης στο τιμόνι των Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων πΓΔΜ- Ελλάδας’



Οκτώβριος 9, 2018. 18:15

Οι καθηγητές Ντάλιμπορ Γιοβανόφσκι, Νίκος Τσαουσίδις, Λιουντμίλ Σπάσοφ, Άνα Τσούπετσκα- Στανισκόφσκα, Φάχρι Ραμαντάνι και Κίτσα Κόλμπε είναι τα μέλη της κοινής διεπιστημονικής επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΖΙΚΕ) για Ιστορία, Αρχαιολογία και Θέματα Εκπαδευτικά από την πΓΔΜ με επικεφαλής τον πρέσβη Βίκτορ Γκάμπερ.


Συγχρόνως στην Ελλάδα, συγκροτήθηκε Επιτροπή με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, και μέλη , κυρίως από καθηγητές από τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης.


Από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο καθηγητές Σπυρίδων Σφέτας,  Ιάκωβος Μιχαηλίδης και Αθανάσιος Λούπας από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Ο καθηγητής Νικόλαος Ζάϊκος από το τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονία.

Ενώ άλλα μέλη είναι  η καθηγήτρια Αλεξάνδρα Ιωαννίδου από το τμήμα ρωσικής γλώσσας και φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του αθηναϊκού  Καποδιστριακού πανεπιστημίου και Ευθύμιος Χαρλαύτης από τη Διεύθυνση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.


Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής της ‘MIA’ από την Αθήνα, τα ονόματα των δύο πλευρών, υποβλήθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων, σε γραπτή απάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, μετά την επερώτηση της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Σοφίας Βούλτεψη.


Στις 13 Σεπτεμβρίου,  η Βούλτεψη ζήτησε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να δημοσιοποιηθεί η σύνθεση της επιτροπής, μαζί με τα βιογραφικά των μελών, τόσο της ελληνικής όσο και της σκοπιανής πλευράς.


Σύμφωνα με το άρθρο 8, παράγραφος 5 της Συμφωνίας των Πρεσπών της 17ης Ιουνίου, το Σεπτέμβριο θα ιδρύονταν κοινή διεπιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την Ιστορία. Αρχαιολογία και εκπαιδευτικά θέματα.


PlusInfo


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr