Σερβία: Θα τιμηθεί ο σερβικός στρατός για το ‘Μέτωπο Θεσσαλονίκης’



Οκτώβριος 8, 2018. 19:26

«Το γεγονός ότι ο εορτασμός του ‘Μετώπου Θεσσαλονίκης’ δεν γιορτάσθηκε επίσημα στις 15 Σεπτεμβρίου δεν πέρασε απαρατήρητο από το λαό», γράφει σερβικό δημοσίευμα.

Αντί για μια στρατιωτική παρέλαση που θα σηματοδοτεί την 100η επέτειο από το ‘Μέτωπο της Θεσσαλονίκης’, ίσως, οργανωθεί μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση.


Ωστόσο, δεν αποκλείεται να γίνει στρατιωτική παρέλαση ή μια παρόμοια εκδήλωση για να τιμηθεί ο σερβικός στρατός.


Παρά το γεγονός ότι  από τον Αύγουστο ανακοινώθηκε η εκατονταετηρίδα από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και ειπώθηκε ότι θα γίνει μεγάλη παρέλαση, με την ευκαιρία αυτής της εκδήλωσης στη σερβική ιστορία, ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Αλεξαντάρ Βούτσιτς ότι θα διοργανωθεί μια στρατιωτική άσκηση την 1η Νοεμβρίου.


Ο λόγος και ο σκοπός αυτού του γεγονότος, αλλά και το αναμενόμενο κόστος της, αποτελούν αντικείμενο δημόσιων συζητήσεων.


«Ο σκοπός της παρέλασης είναι, κατά τη γνώμη μου, εξαιρετικά αμφίβολος. Ωστόσο για λόγους παράδοσης και κύρους,  καθώς και ότι στις οργανωμένες χώρες είναι ένας τρόπος για να διατηρηθεί η επαφή με το λαό, γιατί, ας μην ξεχνάμε, ο λαός είναι αυτός που  θυσιάζεται για χάρη της πατρίδας του», λέει ο Μάρκο Σαβκόβιτς , διευθυντής προγράμματος του Φόρουμ Ασφαλείας του Βελιγραδίου.


Και το δημοσίευμα καταλήγει:


Υπενθυμίζεται ότι οι παρελάσεις προέρχονται από θρησκευτικές πομπές και παρελάσεις θριάμβου, αλλά στις σύγχρονες αυταρχικές κοινωνίες αντιπροσωπεύουν ένα τρόπο εθνικής κινητοποίησης.


‘b92’

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr