Οκτώ χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν τον στρατό του Κοσσυφοπεδίου



Δεκέμβριος 18, 2018. 21:54


Οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήταν μέλη  ή θα γίνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υποστήριξαν τη Δευτέρα (χθες) το δικαίωμα του Κοσσυφοπεδίου να δημιουργήσει  εθνικό στρατό.



Οι χώρες αυτές- σύμφωνα με τη ‘Φωνή της Αμερικής’ στην αλβανική γλώσσα, είναι οι εξής:  Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.


«Η διαδικασία μετάβασης από τη Δύναμη Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου σε στρατό Κοσσυφοπεδίου είναι ένα κυρίαρχο δικαίωμα του Κοσόβου. Πιστεύουμε  στη σταδιακή μετατροπή των δυνάμεων ασφαλείας σε πλήρη συντονισμό με το ΝΑΤΟ και τους εταίρους του», αναφέρεται , μεταξύ άλλων, σε κοινή δήλωση των χωρών αυτών.


Η απόφαση για τη δημιουργία του Στρατού Κοσσυφοπεδίου υποστηρίχθηκε αρχικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία.


 Η δημιουργία στρατού στο Κοσσυφοπέδιο  εξόργισε το Βελιγράδι, καθώς ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε  ότι το κοινοβούλιο της Πρίστινα ψήφισε μια πράξη που θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, ενώ επιτέθηκε έντονα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών που υποστήριξαν τη δημιουργία του.


Zëri i Amerikës


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr