«Ο πρόεδρος της Αλβανίας επεμβαίνει στο Μαυροβούνιο χωρίς καμία αντίδραση»



Φεβρουάριος 1, 2019. 15:10


Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση των ηγετών των αλβανικών κομμάτων στο Μαυροβούνιο να σχηματίσουν μια ενιαία εκλογική συμμαχία για τις τοπικές εκλογές στο νέο δήμο Τούζι.

Παρόλο που μέρος του κοινού πιστεύει ότι ο Μέτα έχει επέμβει βάναυσα την εκλογική διαδικασία στο Μαυροβούνιο, η αντίδραση της κυβέρνησης της Ποντγκόριτσα απουσιάζει, γράφει σε άρθρο το ρωσικό πρακτορείο Σπούτνικ.


Ο στόχος της ενοποίησης των αλβανικών κομμάτων φαίνεται να είναι σαφής. 

Τα τρία κύρια κόμματα  της αλβανικής κοινότητας στο Μαυροβούνιο, το « Αλβανική Εναλλακτική»,  η «Δημοκρατική Συμμαχία Αλβανών» και η «Δημοκρατική Ένωση Αλβανών», συμφώνησαν για πρώτη φορά σε μια κοινή είσοδο στις δημαρχιακές εκλογές στην Τούζι, στις 3 Μαρτίου.


Το κοινό ψηφοδέλτιο των αλβανικών κομμάτων  που έγινε κατόπιν συμφωνίας, χαιρέτισε χθες ο πρόεδρος της Αλβανίας  Ιλίρ Μέτα στο λογαριασμό του στο Facebook.


«Με την επιθυμία μου  να έχουν επιτυχία σε αυτές τις εκλογές, είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τη νίκη στην Τούζι, μέσω της συνεργασίας και συνύπαρξης με τους Μαυροβούνιους και όλα τα άλλα έθνη», έγραψε ο Μέτα.


Ο πολιτικός αναλυτής και αρθρογράφος Βότζιν Γκρούμπατς  πιστεύει ότι η υποστήριξη του προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το Μαυροβούνιο, προς τον συνασπισμό των αλβανικών κομμάτων στις επικείμενες εκλογές στην Τούζι,  δεν είναι μόνο «μια ξεκάθαρη γελοιοποίηση των Μαυροβούνιων, αλλά και η πιο ποταπή ταπείνωση του Μαυροβουνίου ως κράτος».


«Αντί η κυβέρνηση, τα κόμμα της αντιπολίτευσης και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις των πολιτών να αντισταθούν με σθένος σε τέτοιες δηλώσεις του Αλβανού προέδρου, παρατηρούμε μια συλλογική σιωπή.


Ο λόγος είναι ότι οι Αλβανοί εθνικιστές έχουν ενοχλήσει επιμελώς το σημερινό καθεστώς του Μαυροβουνίου καθώς και τα λεγόμενα «πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης», σε έναν τέτοιο βαθμό, που  στην πραγματικότητα έχουν παραλύσει από φόβο», δήλωσε ο Γκρούμπατς στο Σπούτνικ.



rs.sputniknews.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr