Σκόπια: Κίνημα οικολόγων κατά της εισαγωγής ιατρικών αποβλήτων στη χώρα



 Φεβρουάριος 1, 2019. 16:14

Η πόλη των Σκοπίων χαρακτηρίστηκε  πρόσφατα ως  πιο μολυσμένη πόλη παγκοσμίως, με τον δείκτη ατμοσφαιρικής  ρύπανσης στο κόκκινο.


Το οικολογικό κίνημα «Еко-герила» [Eco Guerrilla] προτρέπει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να αλλάξει αμέσως το νόμο για την εισαγωγή αποβλήτων στη χώρα.


Θεωρεί ότι με την απαγόρευση της εισαγωγής αποβλήτων από άλλες χώρες, το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που είναι πολύ σοβαρό ιδιαίτερα στην πόλη των Σκοπίων, θα μειωθεί σημαντικά.


«Οι  σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την καύση των ιατρικών αποβλήτων στη Ντρίσλα ( μερικά χιλιόμετρα ΝΑ της πόλης των Σκοπίων) χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα πρότυπα είναι ο κύριος λόγος για τη ρύπανση του αέρα. 
Όπως και στο παρελθόν, υπάρχει ένας λαβύρινθος διαφάνειας, το τι πραγματικά απόβλητα εισάγονται για καύση στην χώρα μας. 
Παρότι ελήφθησαν μέτρα στην πόλη των Σκοπίων για τη μείωση της ρύπανσης, η ρύπανση ωστόσο δεν μειώθηκε. Όλα τα άλλα μέτρα πρόληψης της ρύπανσης είναι ανούσια εάν δεν απαγορευθεί η εισαγωγή αυτών των αποβλήτων», αναφέρει το οικολογικό κίνημα.


Το Eco Guerilla λέει ότι η χώρα έχει την ικανότητα να χειρισθεί  τη δική της ποσότητα αποβλήτων και την εισαγωγή αποβλήτων από ορισμένα κράτη της ΕΕ, αλλά «δεν αφήνουν οι διεφθαρμένοι δεσμοί και πιθανές επιπτώσεις που θα φέρουν στα συμφέροντα της μαφίας».


«Ζητάμε από την Εισαγγελία να εξετάσει αυτή τη δραστηριότητα χωρίς να επηρεάσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα και την πολιτική», ανακοίνωσε σήμερα το Κίνημα.



Нова ТВ
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr