Θάτσι: Η συμφωνία με τη Σερβία προβλέπει την Κοιλάδα του Πρέσεβο στο Κοσσυφοπέδιο



Φεβρουάριος 1, 2019. 16:52

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, φιλοξενούμενος σε εκπομπή της τηλεόρασης 'News24' επέμεινε ότι η συμφωνία Κοσσυφοπεδίου – Σερβίας σημαίνει διόρθωση των συνόρων και όχι διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου.


Ο Θάτσι ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να συμπεριλάβει το Πρέσεβο, τη Μέντβετζα και το Μπουγιάνοβατς, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά δεν διευκρίνισε  τι θα χάσει το Κοσσυφοπέδιο λόγω της διόρθωσης των συνόρων, όπως σημειώνει  η ‘Balkan Web’.



«Δεν μπορεί να υπάρξει τελική διευθέτηση, χωρίς την αμοιβαία αναγνώριση, χωρίς την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ, εάν δεν γίνει μια πλήρης οριοθέτηση των συνόρων που σημαίνει ότι θα προκύψει μια τεχνική οριοθέτηση. 


Στο πλαίσιο αυτής της οριοθέτησης, πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να συμπεριλάβουμε το Πρέσεβο, την Μέτνβετζα και το Μπουγιάνοβατς.


Εργαζόμαστε για μια τεχνική, τελική οριοθέτηση Κοσσυφοπεδίου – Σερβίας που θα περιλαμβάνει όπως είπα τις τρεις πόλεις της Κοιλάδας».


Ερωτηθείς από το δημοσιογράφο Ούλι Ρακίπι γιατί δεν αναφέρει αυτά που θα παραχωρήσει στη Σερβία, ο Θάτσι δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση, αλλά είπε ότι δεν θα επιτρέψει  τη δημιουργία μιας Σερβικής Πλειοψηφίας αλά Ρεπούμπλικα Σέρπσκα  που θα αποσταθεροποιούσε το Κοσσυφοπέδιο στο σύνολό του.


«Όποιος πιστεύει ότι η  τελική συμφωνία με τη Σερβία είναι εύκολη και μπορεί να γίνει γρήγορα, κάνει ένα σοβαρό λάθος. Κανείς δεν έχει τη μαγική λύση. Τι σημαίνει τεχνική οριοθέτηση; Για μένα είναι βελτίωση της αδικίας, επειδή αυτά τα μέρη ανήκουν γεωγραφικά στο Κοσσυφοπέδιο  και πρέπει να ανήκουν στην επικράτειά του. Αυτός είναι ο στόχος της εργασίας μου. Το Βελιγράδι έχει τα δικά του θέματα. Βρισκόμαστε ακόμη στη διαδικασία», είπε ο Θάτσι.


Κατέληξε λέγοντας ότι η μόνη του φιλοδοξία είναι  η επίτευξη μιας μόνιμης, οριστικής συμφωνίας και αμοιβαίας αναγνώρισης.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr