Βουλγαρία: Ο μύθος «οι Ρώσοι είναι οι Σλάβοι αδερφοί μας»...

 


Μάιος 22, 2022. Ελλάδα.

Σόφια.

«Οι Ρώσοι είναι οι Σλάβοι αδερφοί μας» είναι ένα σύνθημα που συνηθίζεται στη Βουλγαρία, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει σε δοκιμασία τα διαδεδομένα ρωσόφιλα αισθήματα, αναφέρει το βουλγαρικό Bgnes.

Πάλη για την ταυτότητα των Βουλγάρων

«Είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι στη Βουλγαρία δεν υπάρχουν απλώς Πουτινίτες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στανιμίρ Γκάνεφ, ένας 43χρονος ειδικός στον τομέα της πληροφορικής, που έλαβε μέρος στην πρόσφατη πορεία υπέρ της Ουκρανίας στη Σόφια.

Η συμμετέχουσα στη διαμαρτυρία Μαρία Κονσταντίνοβα, μια 23χρονη διδακτορική φοιτήτρια, είπε ότι «η υπεράσπιση της Ουκρανίας είναι μια επιλογή πολιτισμού» που εξισώνει τη Βουλγαρία με άλλες δυτικές χώρες. Η πορεία στη Σόφια προσέλκυσε χιλιάδες ανθρώπους, καθώς η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με ιστορικά στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, παλεύει με την ταυτότητά της.

«Ο μύθος της Αδελφότητας»

Σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι τακτικές φιλορωσικές συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται παράλληλα με τις φιλοουκρανικές συγκεντρώσεις, οδηγώντας σε συγκρούσεις κοντά σε ένα μνημείο του σοβιετικού στρατού της κομμουνιστικής εποχής στη Σόφια, με τα δύο στρατόπεδα να αποκαλούν το ένα το άλλο «φασίστες».

 Σε μια τέτοια φιλορωσική συγκέντρωση, η δασκάλα  Γκαλίνα Στογιάνοβα είπε ότι οι εικόνες θηριωδιών στην Ουκρανία ήταν «παραγωγές του Χόλιγουντ».

Ο 54χρονος περιγράφει τους Ρώσους ως «δις απελευθερωτές» που «θυσιάστηκαν το 1878» για να τερματίσουν την οθωμανική κυριαρχία στη Βουλγαρία και στη συνέχεια «απελευθέρωσαν τη Βουλγαρία από τον φασισμό το 1944».

 Δεκάδες χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου ακολουθούν επίσης φιλορωσικές ομάδες και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η δραστηριότητα σε αυτές τις ομάδες έχει αυξηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Fact Check του AFP, το οποίο από τότε έχει αφιερώσει το 85 τοις εκατό των άρθρων του στην απομυθοποίηση ψευδών πληροφοριών που δικαιολογούν τον πόλεμο ή υποτιμούν τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Μια δημοσκόπηση της YouGov που διεξήχθη σε 16 χώρες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου τον Απρίλιο διαπίστωσε ότι το 44% των Βουλγάρων θεωρεί το ΝΑΤΟ ως υπεύθυνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το υψηλότερο μεταξύ όλων των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα.

«Η Βουλγαρία είναι διαφορετική από τις άλλες χώρες του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ», όπου η σοβιετική εποχή άφησε πικρές αναμνήσεις, δήλωσε ο Ντιμίταρ Μπέτσεφ, επιστήμονας και πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Τα βιβλία της βουλγαρικής ιστορίας επικεντρώνονται στον απελευθερωτικό πόλεμο του 1877-78 και τρέφουν τη μυθολογία της αδελφοσύνης με τη Ρωσία», πρόσθεσε. Ακόμη και μετά το τέλος του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989,  συνεχίζονται οι «πολιτιστικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί δεσμοί» μεταξύ των δύο χωρών, είπε.

Οι περισσότεροι μεσήλικες Βούλγαροι έχουν μάθει ρωσικά στο σχολείο, κατανοούν τη γλώσσα και κάποιοι παρακολουθούν τακτικά τις ειδήσεις στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Το φιλορωσικό αίσθημα είναι επίσης ισχυρό σε μέρος της πολιτικής τάξης του βαλκανικού έθνους.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο έχει στενούς δεσμούς με τη Μόσχα, έχει απειλήσει να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό εάν εγκρίνει την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. 

Ο Πρόεδρος  Ρούμεν Ράντεφ μίλησε επίσης εναντίον μιας τέτοιας κίνησης, αλλά ο φιλοευρωπαίος πρωθυπουργός  Κίριλ Πέτκοφ, που εξελέγη πέρυσι για την πλατφόρμα κατά της διαφθοράς, υποστήριξε σθεναρά μια τέτοια κίνηση.

 

«Η Βουλγαρία  πρέπει να αλλάξει»

 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αλλαγή στάσης σε ορισμένους. Ο πόλεμος «καταστρέφει ορισμένες από τις ισορροπίες στην κοινή γνώμη», διαπίστωσε το Βουλγαρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Alpha σε πρόσφατη μελέτη.

«Πολλοί από αυτούς που εξακολουθούν να αγαπούν τη Ρωσία εκφράζουν τώρα αρνητική στάση απέναντι στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν», ανέφερε. 

Η δημοτικότητα του Πούτιν μειώθηκε στο 32% τις πρώτες μέρες του πολέμου τον Φεβρουάριο και ήταν μόλις 25% τον Απρίλιο - πτώση 58% τον Μάρτιο του 2020.

Σε δήλωσή του στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, το δεξιό κόμμα Δημοκρατική Βουλγαρία επέμεινε ότι η Βουλγαρία πρέπει να «αποκατασταθεί». 

Αυτή την εβδομάδα, ο Πέτκοφ υποσχέθηκε να περιορίσει την «εξωτερική επιρροή στη Βουλγαρία και, πιο συγκεκριμένα, την επιρροή από τη Ρωσία». 

Η πιο φτωχή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασίζεται εδώ και πολύ καιρό στις ρωσικές εισαγωγές και επενδύσεις, ειδικά σε φυσικό αέριο, το οποίο η Μόσχα έκλεισε τον περασμένο μήνα.


Ντοκιμαντέρ έπληξε το φιλορωσικό κίνημα


Ένα ντοκιμαντέρ του 2021 για την κατοχή της Βουλγαρίας από τον σοβιετικό στρατό μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κέρδισε επίσης δημοτικότητα. Η δημόσια τηλεόραση και οι κινηματογράφοι το έχουν προβάλει, ενώ δεκάδες χιλιάδες το έχουν παρακολουθήσει διαδικτυακά τις τελευταίες εβδομάδες.

 «Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε μια ζοφερή διαφήμιση για την ταινία μας», είπε ο σκηνοθέτης Σβετόσλαβ Οβτσάροφ κατά τη διάρκεια της προβολής.

Το ντοκιμαντέρ βασίζεται σε αρχεία που ήταν ανοιχτά στο κοινό και έδειχναν τις φρικαλεότητες που διέπραξε ο Κόκκινος Στρατός στη Βουλγαρία. 

Ο ακαδημαϊκός  Τοντόρ Γκαμπάροφ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο κατά την προβολή ότι το ντοκιμαντέρ «ανοίγει τα μάτια». 

Τα έξοδα για τη συντήρηση του στρατού «χάλασαν» τη Βουλγαρία τα χρόνια μετά το 1944, πρόσθεσε η σεναριογράφος και ιστορικός Εβελίνα Κελμπέτσεβα. Για χρόνια, προσπαθούσε να καταρρίψει ορισμένους «πεισματάρους μύθους» σχετικά με τον ρόλο της Ρωσίας στο παρελθόν της Βουλγαρίας και θέλει μια μεταρρύθμιση των προγραμμάτων σπουδών της σχολικής ιστορίας.

bgnes.bg, offnews.bg,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr