Σκληρή απάντηση της σερβικής κυβέρνησης στις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη «ότι η Σερβία ανήκει στη Δύση»


Μάιος 22, 2022. Ελλάδα. 

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία, Κρίστοφερ Χιλ, δήλωσε ότι στη ζωή πρέπει να γίνονται επιλογές και ότι αυτή είναι μια τέτοια στιγμή και ότι υπάρχει μόνο ένας δρόμος για τη Σερβία, και αυτός είναι η Δύση και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

 Ο υπουργός Εσωτερικών  Αλεξάνταρ Βουλίν απάντησε στον Χιλ ότι δεν ζητά από τους Σέρβους να αποφασίσουν με τη βία γιατί, όπως δήλωσε, «θα μπορούσαν να πληγωθούν από την επιλογή μας».

«Σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν στη Σερβία πίστευαν ότι υπάρχει ένας τρίτος δρόμος, ότι η Σερβία δεν είναι ούτε Ανατολή ούτε Δύση, ότι είναι κατά κάποιο τρόπο ξεχωριστή, ότι ακολουθεί το δικό της δρόμο, τώρα οι περισσότεροι Σέρβοι πιστεύουν ότι υπάρχει ένας σωστός δρόμος και λάθος τρόπο και θέλουν να επιλέξουν τον σωστό δρόμο» είπε ο Χιλ στην Politika  του Βελιγραδίου.

Όπως είπε, η Σερβία πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να έχει «έναν αυτάρκη στρατό και να αγοράζει όπλα από διάφορες χώρες ή να ενταχθεί στη συλλογική άμυνα».

«Οι Σέρβοι πρέπει να το αποφασίσουν και νομίζω ότι έχουν αποφασίσει ότι το μέλλον τους είναι στη Δύση και όχι σε κάποια απροσδιόριστη Ανατολή. Τα λέω όλα αυτά με βάση αυτά που ακούω καθημερινά από τους ανθρώπους, αλλά και με βάση δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είπε ο Χιλ.

Τόνισε ότι η Ουκρανία και το Κοσσυφοπέδιο είναι «πολύ διαφορετικές καταστάσεις» και ζήτησε να μην συνδέεται αυτό που συνέβη στο Κοσσυφοπέδιο το 1999 με αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία.

«Το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, είναι γειτονικές χώρες. Οι Σέρβοι ζουν στο Κοσσυφοπέδιο και υπάρχουν πολλά πράγματα στο Κοσσυφοπέδιο που είναι σημαντικά για τη Σερβία. Ως καλοί γείτονες πρέπει να το λύσουν. Ο σωστός τρόπος είναι ο διάλογος με τη μεσολάβηση της ΕΕ και οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες», είπε ο Χιλ.

Δήλωσε ότι πιστεύει ότι όλα τα στοιχεία πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε «θέλω να μιλήσω για αυτό, αλλά δεν θα μιλήσω για αυτό», αλλά δεν έχει δει ακόμη δεσμεύσεις στις δύο πλευρές σε αυτό.

«Αν μιλάμε για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση, είναι επίσης ένα στοιχείο σε αυτό το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όταν διαπραγματεύεστε, η μία πλευρά θέλει ένα πράγμα, η άλλη θέλει κάτι άλλο, αλλά μετά πρέπει απλώς να το συζητήσετε.

Αποθαρρύνομαι όταν βλέπω ότι η μία πλευρά θέλει ένα πράγμα, και δεν θέλει αυτό που θέλει η άλλη πλευρά να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Χιλ.

 

Υπουργός Εσωτερικών: Μην ζητάτε από τους Σέρβους να επιλέξουν γιατί μπορεί να πληγωθείτε…


Ο υπουργός Εσωτερικών Αλεξάνταρ Βουλίν απάντησε στον Πρέσβη των ΗΠΑ Κρίστοφερ Χιλ ότι δεν ανάγκαζε τους Σέρβους να αποφασίσουν γιατί, όπως δήλωσε, «θα μπορούσαν να πληγωθούν από την επιλογή μας».

«Από το 2000 έως το 2012, η ​​Σερβία ήταν μια χώρα προσαρμοσμένη στα μέτρα του πρέσβη Χιλ.

»Αντιμέτωπη μόνο με τη Δύση, στην πόρτα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, χωρίς την πρωτοβουλία επίλυσης του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, χωρίς την επιθυμία και τη βούληση να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία της Σέρπσκα, με τα απομεινάρια του στρατού και την ξεπουλημένη οικονομία. 

 Μιλάμε για πίστη σε αυτούς που μας βομβάρδισαν, η Σερβία ανταμείφθηκε με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, τις μαζικές εκδόσεις στο δικαστήριο της Χάγης, τη μείωση των αρμοδιοτήτων στη Δημοκρατία της Σέρπσκα, τις λεηλασίες ιδιωτικοποιήσεων, την ανεργία, τη μιζέρια και την κοινωνική αδικία. 

»Από τη στιγμή που ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς οδήγησε τη Σερβία όχι στη Δύση, αλλά με τον σερβικό τρόπο, η Σερβία είναι και πάλι κράτος, όχι γεωγραφικός χώρος, και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι πολιτικός, όχι διευθυντής στρατοπέδου διορισμένος από τους κατακτητές», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών απαντώντας στον Αμερικανό πρέσβη.

rs.n1info.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr