«Οι Ρώσοι ‘καίνε’ drones σε 5 δευτερόλεπτα» - Οι εμπειρογνώμονες λένε τι κρύβεται στο ρωσικό υπερόπλο


Μάιος 21, 2022. Ελλάδα.

Η Ρωσία φέρεται να έχει αναπτύξει νέα συστήματα λέιζερ που είναι «σχεδόν έτοιμα για παραγωγή» και μπορούν να αποτεφρώσουν drones σε πέντε δευτερόλεπτα. 

Και δεν είναι μόνο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι  που έχει αμφιβολίες για την υποτιθέμενη σημαντική ανακάλυψη.

Ακούγεται σαν σειρά επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι από καιρό πραγματικότητα: τα όπλα λέιζερ θεωρούνται ότι έχουν μεγάλες δυνατότητες στον πόλεμο. Σύμφωνα με τη Ρωσία, πρόκειται να εισαγάγει ένα λέιζερ υψηλής ισχύος για την κατάρριψη drones και ελαφρών αεροσκαφών.

«Οι φυσικοί μας έχουν αναπτύξει συστήματα λέιζερ που είναι πολλαπλάσια ισχυρότερα, τα οποία επιτρέπουν την καύση διαφόρων στόχων και τα κατασκευάζουν πρακτικά έτοιμα για μαζική παραγωγή», δήλωσε την Τετάρτη ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ σε συνέδριο κοντά στη Μόσχα, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Μόσχας TASS.

 

Το νέο όπλο λέιζερ έχει βεληνεκές πέντε χιλιομέτρων

 

Σύμφωνα με τον Μπορίσοφ, το νέο όπλο λέιζερ έχει βεληνεκές πέντε χιλιομέτρων και μπορεί να καταρρίψει drones σε αυτό το ύψος. Το νέο σύστημα δοκιμάστηκε την Τρίτη και λέγεται ότι έκαψε ένα drone μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα.

Τώρα εισάγεται σιγά σιγά στις ένοπλες δυνάμεις. «Τα πρώτα πρωτότυπα χρησιμοποιούνται ήδη», είπε ο Μπορίσοφ. Οι δηλώσεις του δεν μπορούσαν να επαληθευτούν. Δεν εμφανίστηκαν ούτε φωτογραφίες. Ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας είπε στο BBC ότι «δεν έχει δει τίποτα που να επιβεβαιώνει τις αναφορές για χρήση όπλων λέιζερ στην Ουκρανία».

 

Ο Μπορίσοφ επαίνεσε το εκθαμβωτικό όπλο λέιζερ «Pereswet»


 

Και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι  θεωρεί επίσης ως προπαγάνδα τις δηλώσεις του Μπορίσοφ. Τα συνέκρινε με τα υποτιθέμενα «θαυματουργά όπλα» που εισήγαγε η ναζιστική Γερμανία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Φυσικά, η ρωσική κυβέρνηση βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Όπως εξήγησε ο Μπορίσοφ, το νέο λέιζερ προορίζεται να αντικαταστήσει τους αντιαεροπορικούς πυραύλους, οι οποίοι είναι σημαντικά πιο ακριβοί στην αγορά. Στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας, η Ρωσία αναφέρει την κατάρριψη drones με πυραύλους σχεδόν καθημερινά.

Εξήρε επίσης το ρωσικό όπλο λέιζερ «Pereswet», το οποίο δεν καταρρίπτει drones, αλλά μπορεί να «τυφλώσει» εχθρικά δορυφορικά και αναγνωριστικά συστήματα και έτσι να τα θέσει εκτός μάχης. Η αυτονομία του «Pereswet» είναι λοιπόν 1500 χιλιόμετρα.


Τα λέιζερ δεν είναι "παντός καιρού"


Αλλά ακόμα κι αν ο στρατός της Μόσχας διέθετε τέτοια όπλα λέιζερ, όπως ισχυρίζεται ο Μπορίσοφ, δεν θα επηρέαζε σημαντικά την πορεία του πολέμου. Τουλάχιστον αυτό πιστεύει ο ειδικός στην πυραυλική άμυνα Ούζι Ρούμπιν από το Ινστιτούτο Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ (JISS).

«Ο Ζελένσκι έχει δίκιο - δεν είναι μια ασημένια σφαίρα», είπε στο BBC . Υπάρχουν πολύ καλύτερες επιλογές για την κατάρριψη drones, όπως το Stinger ή άλλοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι. Όχι μόνο είναι φθηνότερες και πιο γρήγορες, έχουν επίσης «μεγαλύτερη γκάμα».

Ο Ρούμπιν εξηγεί επίσης ότι τα όπλα λέιζερ έχουν χαμηλό «ποσοστό θανάτωσης». Σύμφωνα με τον ειδικό, είναι πολύ αδύναμα για να κάνουν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης. «Δεν είναι σαν το Star Wars, όπου στρέφεις ένα πιστόλι λέιζερ στους κακούς και πατάς ένα κουμπί για να τους κάνεις να εκραγούν».

Τέλος, ο Ρούμπιν φέρνει ένα άλλο σημαντικό μειονέκτημα στο παιχνίδι. «Τα λέιζερ δεν λειτουργούν σε κακές καιρικές συνθήκες», λέει. Δεν λειτουργούν στη βροχή ή στο χιόνι και δεν μπορούν να διαπεράσουν τα σύννεφα. Επομένως, υπάρχουν περισσότερα από αρκετά επιχειρήματα ενάντια σε ένα υποτιθέμενο ρωσικό «θαυματουργό όπλο».

focus.de

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr