Το Ιράν εξέφρασε την αντίθεσή του στα φράγματα ποταμών στην Τουρκία


Μάιος 11, 2022. Ελλάδα.

 

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χουσεΐν Εμίρ Αμπντουλαγιάν δήλωσε ότι αντιτίθεται στα «σχέδια της Τουρκίας να κατασκευάσει φράγματα στους υδάτινους πόρους στις παραμεθόριες περιοχές».

Τα σχέδια για κατασκευή φραγμάτων στην Τουρκία και συγκεκριμένα στους ποταμούς Τίγρη και Άρας αναστάτωσαν το Ιράν.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χουσεΐν Εμίρ Αμπντουλαγιάν συζήτησε το θέμα στο ιρανικό κοινοβούλιο και είπε ότι είναι ενάντια στα «βήματα της Τουρκίας για την κατασκευή φραγμάτων στους υδάτινους πόρους στις παραμεθόριες περιοχές».

«Απαράδεκτο»

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Mehr», ο Αμπντουλαγιάν είπε: «Είναι απαράδεκτο η φίλη και γειτονική μας χώρα Τουρκία να λαμβάνει μέτρα στην περιοχή κατασκευής φράγματος που θα διαταράξουν τις περιβαλλοντικές συνθήκες της περιοχής, θα δημιουργήσουν προβλήματα στον λαό μας και στην περιοχή και θα επηρεάσουν αρνητικά την ποσότητα νερού που εισέρχεται στη χώρα μας».

«Σχεδιάζεται η σύσταση κοινής επιτροπής υδάτων»

«Έχω παρακολουθήσει αυτό το θέμα από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών τουλάχιστον τρεις φορές τους τελευταίους 8 μήνες», είπε ο  Αμπντουλαγιάν, προσθέτοντας:  


«Αν και δεν υπάρχει διμερής συμφωνία για τη συνεργασία για το νερό μεταξύ Τεχεράνης και Άγκυρας, έχουν πραγματοποιηθεί διαβουλεύσεις τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Ως εκ τούτου, σχεδιάζεται η σύσταση μιας κοινής επιτροπής υδάτων».

 

«Θα μπορούσαμε να καταγγείλουμε την Τουρκία»

 

Ο Χουσεΐν Αμπντουλαγιάν, ο οποίος μίλησε επίσης για τις συζητήσεις σχετικά με τη μεταφορά της υπόθεσης από το Ιράν σε διεθνές επίπεδο, είπε: 

«Εάν η Τουρκία ήταν συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση της Νέας Υόρκης του 1997 (σχετικά με το νόμο για τη μη ναυτική χρήση των διεθνών πλωτών οδών), εμείς θα μπορούσαμε να έχουμε υποβάλει μήνυση. Αλλά επειδή η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος σε αυτή τη σύμβαση, πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα μέσω διαλόγου και διμερών διαπραγματεύσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Τουρκική αντιπροσωπεία πηγαίνει στο Ιράν

 

Επισημαίνοντας την πρόσφατη επίσκεψη στην Τουρκία αντιπροσωπείας εμπειρογνωμόνων από το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Ενέργειας, και τις εποικοδομητικές συνομιλίες που έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Αμπντουλαγιάν είπε ότι τουρκική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί το Ιράν σύντομα.

«Θα δεινοπαθήσουν Ιράν και Ιράκ»

Ο Αμπντουλαγιάν δήλωσε επίσης ότι βρίσκεται σε επαφή με την ιρακινή κυβέρνηση και υποστήριξε ότι τόσο το Ιράν όσο και το Ιράκ θα υποφέρουν από τα σχέδια κατασκευής φραγμάτων της Τουρκίας.

Η ανησυχία του ιρανικού υπουργείου Περιβάλλοντος

Από την άλλη πλευρά, ενώ το φράγμα Ιλλισού στον ποταμό Τίγρη βρισκόταν ακόμη υπό κατασκευή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος του Ιράν έκανε μια δήλωση ότι θα μειώσει την είσοδο του νερού στον ποταμό Τίγρη στο ιρακινό έδαφος κατά 56%, θέτοντας σοβαρή περιβαλλοντική απειλή για το Ιράκ και τελικά προς το Ιράν.

ensonhaber.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr