Η Βουλγαρία αγοράζει δύο μεταχειρισμένα υποβρύχια


Το τελευταίο βουλγαρικό υποβρύχιο «
Slava» που έχει γίνει μουσειακό έκθεμα

Μάιος 11, 2022. Ελλάδα.

Η Βουλγαρία βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις για την αγορά ενός ή δύο μεταχειρισμένων υποβρυχίων από την Ιταλία και θα μπορέσει να αποκαταστήσει τον υποβρύχιο στόλο της, ο οποίος έκλεισε αφού το τελευταίο υποβρύχιο «Σλάβα» είναι ήδη μουσειακό έκθεμα.

Ο επικεφαλής της Άμυνας, ναύαρχος Εμίλ Εφτίμοφ, είπε ότι οι συγκεκριμένες παράμετροι βρίσκονται ήδη υπό διαπραγμάτευση.

Μια τέτοια συμφωνία συζητείται εδώ και χρόνια και οι διαπραγματεύσεις έχουν γίνει πιο σοβαρές εδώ και μήνες.

Η τιμή μιας τέτοιας συμφωνίας δεν είναι σαφής και μπορεί να είναι συμβολική.

 Η Βουλγαρία απέκτησε μεταχειρισμένα πλοία από το Βέλγιο και την Ολλανδία με πολιτικό τίμημα, αλλά στη συνέχεια ζήτησε επενδύσεις για την ανάπτυξή τους.

Για το υποβρύχιο, η Βουλγαρία στράφηκε αρχικά στη Νορβηγία, αλλά αποδείχθηκε ότι τα υποβρύχια που ζήτησε θα είναι διαθέσιμα μόνο μέχρι το 2030.

 Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έλλειψη υποβρυχίου δυσχεραίνει τη διεξαγωγή ασκήσεων και την προετοιμασία των ναυτικών.

 Επιπλέον, οι συγκεκριμένες δυνατότητες πληροφοριών που παρέχει ο στόλος των υποβρυχίων έχουν μειωθεί κατακόρυφα.

Ο Εφτίμοφ είπε επίσης ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη συνομιλίες με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για ένταξη στην προστασία του βουλγαρικού εναέριου χώρου. Αυτή τη στιγμή στη Βουλγαρία βρίσκονται 4 μαχητικά F-35 από την Ολλανδία και πριν από αυτό υπήρχαν ισπανικά μαχητικά «Eurofighter».

Αυτό που είναι γνωστό μέχρι στιγμής είναι ότι η πρώτη παράδοση μαχητικών F-16 θα έρθει το 2025, δήλωσε ο Emil Eftimov.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τη δύσκολη συντήρηση του MiG-29, το οποίο μέχρι πρόσφατα επισκευάζονταν στη Ρωσία.

 «Ο στρατός εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής κάποιας μορφής μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16. Μια επιλογή είναι η Ολλανδία, της οποίας η αεροπορία μετακινείται στο F 35, αλλά θα γίνουν συνομιλίες και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Βουλγαρία ελπίζει ότι τα παλιά σοβιετικά μαχητικά MiG-29 θα υποστηριχθούν από την Πολωνία, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό θα είναι δυνατό. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η υποστήριξή τους στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία δεν αποτελεί πλέον επιλογή»,  δήλωσε ο ναύαρχος Εφτίμοφ.

mediapool.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr